Aihearkisto: Suomi

Pariisin Prinssi

Kesto 58 min

Sampo

Kesto 91 min / K12 Lisätietoa elokuvasta: http://elokuvapolku.kavi.fi/fi/elokuvapolku/sampo https://fi.wikipedia.org/wiki/Sampo_(elokuva)

Palnan tyttäret

Dokumenttielokuva muistista, identiteetistä ja rakkauden häkellyttävästä voimasta.

Toivon tuolla puolen

Elokuva syyrialaisen pakolaisen ja suomalaisen kauppamatkustajan ystävyydestä.

Pojat

Paavo Rintalan samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kuvaa jatkosodan ja Lapin sodan aikaisen Oulun kotirintaman tuntoja väkevästi.

Waltz with Bashir

Israelilainen elokuvantekijä haastattelee muita sotaveteraaneja Libanonin valtauksesta vuonna 1982. Hän pyrkii luomaan omat muistikuvansa tapahtumista uuteen järjestykseen.

Kielletty hedelmä

Kielletty hedelmä (2009, ohjaus Dome Karukoski, K11) kertoo kahdesta lestadiolaistytöstä, jotka haluavat kokeilla elämää oman yhteisönsä ulkopuolella. Oppimateriaalissa käsitellään mm. maallisen ja uskonnollisen eroja, tasa-arvoa, murteita ja tyttöjen asemaa. Elokuvassa on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen tekstitys.

Mies vailla menneisyyttä

Mies vailla menneisyyttä (2002, ohjaus Aki Kaurismäki, S) on herkkä ja humoristinen kuvaus suomalaisten yhteenkuuluvuudesta. Se kertoo muistinsa menettäneestä miehestä, joka opettelee elämään uudessa yhteisössä. Oppimateriaaleissa käsitellään mm. huumoria ja suomalaisia stereotypioita. Elokuvassa on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen tekstitys

Jäniksen vuosi

Nykyajan sisarelokuva 1970-luvun Suomesta jäi elokuvaohjaaja Risto Jarvan viimeiseksi. Mainosmiehen matka jäniksen kanssa johtaa keskelle korpea. Onnellisimmillaan päähenkilö Vatanen on silloin, kun sylissä on kesy jänis ja ympärillä puhdasta luontoa. Elokuva pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin.

Käpy selän alla

Kulttielokuvan maineeseen noussut kuvaus neljästä kaupunkilaisnuoresta kesäisellä telttaretkellä näyttää hetken 1960-luvun mielenmaisemasta. Elokuva on säilyttänyt raikkautensa viiden vuosikymmenen ajan.