IhmeSuomi

Suomi elokuvapeilin kautta
IhmeSuomi-hanke on suunnattu suomea toisena kielenä opiskeleville lukiolaisille ja yläasteen oppilaille. IhmeSuomi kertoo Suomesta, suomen kielestä ja suomalaisesta kulttuurista elokuvan keinoin. Tarkoitus ei ole päntätä elokuvahistoriaa, vaan kohdata kysymys suomalaisuudesta hauskalla ja elämyksellisellä tavalla.

Mukana olevat koulut saavat käyttöönsä viisi elokuvaa ja niihin liittyvät oppimateriaalit, jotka käsittelevät muun muassa kieltä, kulttuuria ja historiaa. Tuottamistehtävien kautta nuoret pääsevät pohtimaan myös omaa identiteettiään, haaveitaan ja tulevaisuuttaan.

IhmeSuomi helpottaa suomi toisena kielenä -opettajien työtä tarjoamalla valmiin sarjan elokuvia ja niihin liittyvät oppimateriaalit. Koulujen tulee esittää elokuvat mahdollisimman hyvissä olosuhteissa (esim. auditorio), mutta muuten opettajilla on vapaus hyödyntää teoksia ja materiaaleja haluamallaan tavalla.

Elokuvat

Hobbyhorse Revolution (2017, ohjaus Selma Vilhunen, S) on hauska ja koskettava elokuva mielikuvituksen ja yhteisöllisyyden voimasta. Elokuva seuraa kolmea nuorta, Aiskua, Elsaa ja Alisaa, joiden elämään keppihevosharrastus on tuonut muutoksen, ja jotka uskaltavat elää omannäköistään elämää silloinkin, kun ympäristö ei ymmärrä heille tärkeää harrastusta.

PPojatojat (1962, ohjaus Mikko Niskanen, K11) sijoittuu Ouluun toisen maailmansodan aikana. Kirjailija Paavo Rintalan sanoin ”Pojat on reissu lähihistoriaan ‒ jatkuvasti ajankohtainen kuvaus lasten viattomuuden tahriintumisesta aikuisten järjestämässä kaaoksessa.”
Elokuvassa on suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. 
Elokuvan voi katsoa myös netistä englanninkielisillä teksteillä Elokuvapolku-verkkopalvelusta.

Kielletty_hedelma copyKielletty hedelmä (2009, ohjaus Dome Karukoski, K11) kertoo kahdesta lestadiolaistytöstä, jotka haluavat kokeilla elämää oman yhteisönsä ulkopuolella. Oppimateriaalissa käsitellään mm. maallisen ja uskonnollisen eroja, tasa-arvoa, murteita ja tyttöjen asemaa.
Elokuvassa on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen tekstitys.

Pölynimurikauppiaat

Pölynimurikauppiaat (1993, ohjaus John Webster, S) on dokumenttielokuva 1990-luvun lamasta ja ovelta ovelle kiertävistä kaupustelijoista. Tragikoominen elokuva esittelee Suomen, jota ei yleensä elokuvissa kuvata. Oppimateriaali käsittelee mm. kielellä vaikuttamista, suomalaista yhteiskuntaa ja lähihistoriaa.
Elokuvassa on vain suomenkielinen ääniraita.

Mies vailla menneisyyttä_IMies vailla menneisyyttä (2002, ohjaus Aki Kaurismäki, S) on herkkä ja humoristinen kuvaus suomalaisten yhteenkuuluvuudesta. Se kertoo muistinsa menettäneestä miehestä, joka opettelee elämään uudessa yhteisössä. Oppimateriaaleissa käsitellään mm. huumoria ja suomalaisia stereotypioita.
Elokuvassa on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen tekstitys.

Oletko kiinnostunut saamaan sarjan esitykseen kouluun, nuoristotilaan tai elokuvateatteriin? Lisätietoja esityssarjasta saat sähköpostitse: info@ihmefilmi.fi.

Hankkeen yhteistyökumppanit ja rahoittajat:
IhmeSuomen-logot

Kirjoita viesti