Yksi lensi yli käenpesän

One Flew Over the Cuckoo's Nest, ,

 
13

Kun vastakkain ovat pikkukonna Randle P. McMurphyn (Jack Nicholson) sopeutumattomuus ja konservatiivisen yhteiskunnan moraalia ylläpitävät normit, konflikti on väistämätön. Milos Formanin ohjaama elokuva perustuu Ken Keseyn vuonna 1963 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin ja voitti historiallisesti viisi tärkeintä Oscar-palkintoa. Mielisairaalaan sijoittuva tarina on kertomus vapauden kaipuusta ja ystävyyden merkityksestä elämälle totalitaarisessa ympäristössä. Elokuvan upeissa roolisuorituksissa kunnostautuivat tuntemattomat, osin amatöörinäyttelijät kuten aito intiaani Will Sampson Päällikön osassa. Yksi lensi yli käenpesän jättää katsojan pohtimaan yksilön vapauden toteutumista ja järjestelmän sille asettamia ehtoja paitsi 1970-luvulla myös nykyaikana.

Lue lisää Kommentoi
  Taija S. • 13.11.2011 18:06

  Tämä elokuva on tähän mennessä ollut suosikkini koko tämän vuoden elokuvalistalta! Mielestäni tämä on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä elokuva, joka kyseenalaistaa taitavasti terveen ja sairaan erot. Mielestäni Jack Nicholsonin esittämä Randle Murphy ei ole ollenkaan mielisairas; hän on vain hiukan agressiivinen ja arvaamaton, muttei sellainen ihminen, joka pitäisi laittaa mielisairaalaan. Elokuva sai minut ajattelemaan entisaikaisia mielisairaaloita ja siellä käytettyjä hoitometodeja, jotka olivat siihen aikaan hyvin kyseenalaisia paremman puutteessa. Ajatus sähköshokista saa minut aivan kananlihalle kun vain ajattelenkin sitä! Vaikka mielisairaalan hoitokunta kuvataankin elokuvassa ilkeäksi ja pahansuovaksi yhteisöksi, mielestäni se on vain työn vaatimaa tiukkuutta. Hankalat kaitsettavat vaativat tiukat säännöt.
  Elokuvaan on saatu hyvin vangittua mielisairaalan tunnelma käyttämällä kuvauspaikkana oikeaa mielisairaalaa. Näyttelijät tekevät kaikki hyvät roolisuoritukset mielisairaalan potilaiden rooleissa, ja heidän sympaattisuutensa mahdoillistaa meitä ajattelemaan heitä oikeina ihmisinä sairauden varjostaman ulkokuoren alla.
  Elokuva on hauska, myös surullinen, ja suosittelen sen katsomista.

  Taimi • 16.11.2011 19:24

  Yksi lensi yli käenpesän oli mielestäni paras katsotuista elokuvista, vaikka toki Kauriinmetsästäjä on vielä näkemättä. Paras kohta elokuvassa oli, kun Murphy vei muut mielisairaalan potilaat veneilemään. Hän sai muut nauttimaan elämästä ja sen riemuista. Murphy auttoi varmasti muita potilaita enemmän, kuin sairaalan hoitajat tungettelevilla kysymyksillään kaikkien edessä. Mielisairaala teki potilaista enemmän potilaita kuin he oikeasti olivat. Surullisesta aiheestaan huolimatta elokuvassa riitti huumoria ja näyttelijät suoriutuivat tehtävästään hienosti.

  Taimi H • 21.11.2011 17:52

  Mielestäni Yksi lensi yli käenpesän oli Ihmefilmien paras elokuva. Se on raaka kertomus entisajan mielisairaalasta, mutta rankkaa aihetta on kevennetty huumorilla. Elokuvan paras kohta oli, kun Randle Murphy vei muut potilaat linja-autolla retkelle ja veneilemään. Murphy sai potilaat kokemaan elämän iloa, ja retki teki heille varmasti parempaa kuin mielisairaalan keskustelut, joissa potilaiden täytyi kertoa henkilökohtaisia asioitaan muiden edessä. Pidin kaikkien näyttelijöiden roolisuorituksista. Elokuva pysyi kasassa ja säilytti mielenkiintoni alusta loppuun saakka.

  Suvi K • 21.11.2011 17:52

  Yksi lensi yli käenpesän osoittautui mielestäni parhaaksi elokuvaksi kaikista IhmeFilmi -elokuvista. Juoni eteni mukavasti ja elokuvaa oli helppo seurata, vaikka aihe olikin melko vaikea. Onko tosiaan mielisairaalassa joskus ollut tuollaiset olot?
  Pääroolissa olivat taitavat näyttelijät, mutta erityismaininnan ansaitsee ehdottomasti myös sivuroolissa ollut osastonhoitaja, jonka tiukkuus ja periaatteet olivat horjumattomia. Mielialavaihteluita surusta makeaan naurunremakkaan sisältävä elokuva -minun mieleeni!

  Ehkä astetta kevytmielisempi elokuva kuin muut, mutta suosittelen lämpimästi!

  Tuomas H. • 23.11.2011 13:21

  Yksi lensi yli käenpesän ylitti odotukseni ja oli yksi kurssin parhaista elokuvista. Näyttelijät suorituivat mielestäni todella hyvin elokuvassa. Elokuvassa oli mielestäni tarpeeksi huumoria, ei liikaa muttei liian vähääkään. Se että mielisairaalan potilaat olivat siellä vapaaehtoisesti ensin hämmensi minua mutta sitten tajusin etteivät he pärjäisi ilman huolenpitoa. Elokuva oli kaikinpuolin hyvä.

  Ronja • 23.11.2011 15:14

  Paras Ihmefilmien elokuva, jonka olen nähnyt. Päähenkilö toi uusia käänteitä mielisairaalan tapoihin, joista potilaat pitivät, toisinkuin henkilökunta. Juoni oli hyvä, en olisi missään vaiheessa odottanut sen loppuvan sillä tavalla miten se loppui. Vaikuttava ja mielipiteitä herättävä elokuva!

  Harri • 23.11.2011 18:43

  Ajankohtainen nykyaikaisen pahoinvointikansamme parissa. Mitä mielisairaus on? Kuka on mielisairas? Ollaanko me kaikki pikkusen hulluja? Elokuvan kautta mietittäessä pistää mieleen, että ”hullut” ovat huomattavasti inhimillisempiä, kuin ”terveet”. Potilaat kokevat ja näyttävät tunteita, kun samaan aikaan sairaalan hoitajat pohtivat kylmän analyyttisesti ”mielenvikaisuutta”. Potilaat nauravat, itkevät, suuttuvat ja riemastuvat. Elokuva meinaa laittaa katsojan tekemään kaikkea tätä, yleensä samanaikaisesti. Apua tarvitseville tulisi antaa todellista apua ja terapiaa, eikä lukita laitoksiin. Ne vasta hulluiksi tekevät. Kaikenkaikkiaan paras elokuva, ja koko elokuvahistorian hienoimpia tekosia. Dialogi sujuu ja näyttelijät ovat huippluokkaa. Huumorin ja draaman kanssakäynti luo harmonian.

  Lyseon abi

  Tommi • 25.11.2011 10:03

  Elokuva oli hyvä. Pidin hahmoista, koska mielisairaus näkyy heissä kussakin eri lailla, kuten tosielämässäkin: joissain se näkyy selkeämmin, toisissa ei. Lopun käänteestä ei enää tässä vaiheessa pitäisi olla yllättynyt, koska lähes kaikki muutkin Ihmefilmit päättyvät päähahmon kuolemaan.

  Noora N • 7.12.2011 15:05

  Elokuva oli kaikista ihmefilmi -elokuvista ylivoimaisesti paras. Juoni oli todella mielenkiintoinen ja erittäin hyvin toteutettu. Näyttelijävalinnat olivat loistavia. Kokonaisuutena elokuva oli koskettava, sympaattinen, mielenkiintoinen sekä hauska. Pidin elokuvasta todella paljon.

  Anna R • 7.12.2011 15:10

  Elokuva kuuluu lempielokuviini. Sen juoni on todella hauska ja mielenkiintoinen. Loppu saa minulle kylmiä väreitä joka kerta kun katson elokuvan.

  MaTa • 12.12.2011 19:28

  Monet kerrat nähty elokuva joka on kuitenkin aina hyvä. Jack Nicholsson on parhaimillaan näytellessä vähän kajahtanutta McMurphya joka kuitenkin saattaa olla elokuvan mielisairaalaan selväjärkisin henkilö… Hyvä elokuva, naurattaa ja järkyttää varmasti- kannattaa katsoa

  Ville L. • 12.12.2011 20:45

  Erittäin mainio elokuva kaikilta osin. Elokuvan pohjaväre on optimistinen ja elämää juhliva, vaikka se onkin täynnä rankkoja teemoja ja ihmisiä, jotka yhteiskunta on luokitellut vajavaisiksi ja tavallaan normaaliin elämään kelpaamattomaksi. Jokainen kohtaus on tarkkaan mietitty ja ikimuistoinen. Elokuva ei ole samanlainen kehitystarina kuin monet kurssin elokuvat, vaan sarja liikuttavia kuvia sen henkilöistä.

  Jonas B. • 8.1.2012 17:31

  Ehdottomasti suosikkielokuvani tämän vuoden IhmeFilmeistä. Mainiota kuvausta vapauden kaipuusta yhteiskunnan yksilölle asettamista ahtaista rooleista. Jack Nicholson oli loistava.

Kirjoita viesti