Viimeinen elokuva

The Last Picture Show, ,

 
18

Larry McMurtryn romaaniin perustuva Viimeinen elokuva oli paitsi ohjaaja Peter Bogdanovichin, myös nuorten näyttelijöiden Timothy Bottoms, Jeff Bridges ja Cybill Shepherd läpimurto. Useita Oscar-ehdokkuuksia (mm. paras elokuva) saanut mestariteos on yksi viime vuosikymmenien tärkeimmistä amerikkalaisista nuorisoelokuvista. Elokuva kertoo nuorten kasvutarinan teksasilaisessa Anarenen pikkukaupungissa 1950-luvulla. Ohjaaja Bogdanovich on tavoittanut pikkukaupungin ahdistavan, hieman surumielisen ja haikean tunnelman. Elokuvassa kuvataan hienovaraisesti laajempaa murrosvaihetta aikakaudesta toiseen, jonka vertauskuvina esitetään television tuleminen sekä paikallisen elokuvateatterin sulkeminen. Perinteisen yhteisöllisyyden katoamisen, ydinperheen kriisiytymisen ja nuorten identiteetin etsinnän teemat ilmaistaan pieteetillä ja perinnetietoisesti, Hollywoodin kultakauden tavoin mustavalkoisena.

Lue lisää Kommentoi
  Tommi • 3.10.2011 16:36

  Oulun Lyseolta:

  Mielenkiintoinen elokuva. Hahmoihin pystyy samaistumaan ja heidän tekemisiään sekä ongelmiaan jaksaa seurata. Kehuja annan myös tasaisin väliajoin nähtävästä alastomuudesta. Kaikkia se ei varmaan mielytä, mutta itseäni se ei haitannut.

  Harri5.10.2011 08:09

  Lyseolta Abi:

  Loistava nuortenelokuva, vaikka onkin noin 40-vuotias. Mustavalkoisuus tehokeinona alakuloisuuteen ja saada elokuva vaikuttamaan vanhemmalta, kuin on. Kertomus ajasta, jota me lukiolaisetkin elämme, tai olemme eläneet. Kaikki oli sekavaa, ja itsekkin ollaan vähän sekaisin. Samalla yritys vastuuntuntoiseen elämään on kova. Henkilöhahmot, ja kuihtuva pikkukaupunki tallentuivat hyvin ruudulle. Tykkäsin!

  Jenni • 6.10.2011 09:42

  Mielestäni elokuva oli todella sekava ja loppujen lopuksi myös aika vaikeasti ymmärrettävä.
  Muuten elokuva oli aika mielenkiintoinen rakkausdraama. Itse en pidä vanhemmista elokuvista lainkaan, varsinkaan mustavalko elokuvista sillä niihin en vain jaksa keskittyä.
  Suosittelen elokuvaa vanhemmille ihmisille sekä nuoremmille jotka ovat kiinnostuneet vastaavista elokuvista.

  Linnea MKK • 6.10.2011 09:50

  Kaikenkaikkiaan pidin elokuvasta. Siinä tapahtui koko ajan ja se piti katsojan kiinnostuneena loppuun asti.
  Juoni oli kyllä mielestäni jotenkin sekava, eikä siihen päässyt kunnolla mukaan. Se ei sinänsä kyllä haitannut, koska toistuvat ihmissuhde sotkut pitivät mielenkiintoa yllä. Elokuvassa ärsytti se, että melkein kaikki henkilöhahmoista olivat uskottomia toisilleen. Elokuvan henkilöistä pidin eniten Sonnystä, olihan hän pääosan esittäjä ja pidin hänen luonteestaan. Vaivaamaan jäi, mitä Jacylle tapahtui. Elokuvan nimi viittasi viimeiseen elokuvanäytökseen, joka esitettiin sen loppupuolella.

  Ulappa • 10.10.2011 06:00

  Mukava lukea kommenttejanne. Jokainen katsoo elokuvaa omalla tavallaan ja näkee siinä jotain sellaista, mitä toiset eivät ole huomanneet. Mitä vanhemmasta elokuvasta on kysymys, sen erilaisemmiksi katsojakokemukset varmaan haarautuvat. Paljon elokuvia nähnyt osaa suhteuttaa näkemänsä myös muihin elokuviin ja tarkastella elokuvan ilmaisukieltä. Aivan yhtä tärkeää on tietysti vaikuttua myös tarinasta ja sen synnyttämistä ajatuksista.

  Meillä Hämeenlinnassa elokuva ainakin herätti keskustelua nuoruudesta ja aikuisuudesta. Nuorten hahmoille löytyi vastineita omasta kokemusmaailmasta, joten mustavalkoisuudesta ja menneestä tapahtuma-ajasta huolimatta havaitsimme myös nykynuorille tuttuja asioita. Monia ärsytti ja hämmästytti Ruthin ja Sonnyn suhde. Mykän pojan jääminen auton alle, aikuisten suhtautuminen tilanteeseen ja Sonnyn reaktiot eivät jättäneet ketään kylmäksi.

  Kaikki tähän asti näkemämme elokuvat ovat käsitelleet yhteiskunnallisia aiheita, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä oman aikamme elokuville. Viimeinen elokuva käsitteli ikuisia aiheita, kasvua, ”ikävää toisen ihmisen luo” ja kuolevaa paikkakuntaa. Viimeksi mainittuja on nyky-Suomikin pullollaan.

  Kia • 10.10.2011 07:00

  Elokuva oli äärimmäisen nerokas.
  Esim. vaikka se onkin 70-luvul tehty niin silti se saatiin näytettyy kun se ois tehty 50-luvulla esim.
  Mustavakoisuus,kuvalaatu, taustamusiikki, Ihmisten tyyli ja se draama!
  Nuortenelokuvaksi aika hyvin tehty, kertoo paljon siitä millaista 50-luvulla nuorteen elämä oli, toisin kuin mitä se nykyään on.
  Tässä huomaa hyvin mitä eroa ja samaa on nykynuorten elämä kuin mitä se 50 vuotta sitten oli.
  vaikka elokuva oli itsessään nerokas, tuntui kuin se olisi vain polkenut paikallaansa.
  eli toisin sanoen se oli tylsä.

  Tessa • 10.10.2011 07:01

  Elokuva oli hyvinkin hämmentävä ja raivostuttavan outo, lisäksi se kesti todella pitkää ja hoki samaa aihetta koko ajan! Oli elokuvassa tietenkin jotain hyvääkin, esim. tykkäsin katsoa elokuvan draamallisuutta ja kyllä vähän tuo vanha-aikaisuus kiinnosti. Muuten annan leffalle pitkää miinusta.

  raed • 10.10.2011 07:05

  pidin elokuvasta.

  Deekk mozart-sibelius10.10.2011 07:30

  Elokuva oli melko pitkäveteinen, ja seksistinen. Olit tylsää katseltavaa koska seksiä harrastettiin joka välissä, eri jannut vaihteli eri naisiin kokoajan. En suosittele elokuvaa. Juonta ei ollut melkolailla yhtään koko elokuvassa, ja moraali ohjaajalla & käsikirjoittajalla aivan kateissa. Elokuva melko korruptoitunut ja liian monofoninen. Jännitystä olisi saanut olla huomattavasti enemmän, ja visuaaliset FX:t olisi voinut olla parempia. Pitkä miinus tälle elokuvalle.

  Julia • 10.10.2011 07:34

  Mielestäni elokuva oli hieman tylsä ja pitkäveteinen. Elokuvassa ei oikein ollut mitään juonta, eikä siinä oikeastaan tapahtunut mitään. Tunnelma elokuvassa oli mielestäni hyvä ja mustavalkoinen väritys sopi mielestäni siihen erittäin hyvin. En kuitenkaan pitänyt elokuvasta yhtään.

  Juho P • 16.10.2011 12:49

  Yli 30 vuoden iästään huolimatta elkokuva oli yllättävän mielenkiintoista katsottavaa. Juoni ei kuitenkaan ollut tavanomainen ja elokuvasta puuttui tietty jännitys. Kuten nykyajan nuorisoelokuvissa, myös tässä elokuvassa seksi oli voimakkaasti esillä. Seksistityys oli kuitenkin pidetty hyvän maun rajoissa eikä se häirinnyt katsojaa.

  Henna • 2.11.2011 10:27

  Olihan se ihan OK

  Ronja • 23.11.2011 16:46

  Itse en pitänyt tästä elokuvasta. Juoni ei ollut mukaansa tempaava, joten mieleeni ei jäänyt paljoa. Mieleeni jäi ärsyttävä tyttö joka liehitteli montaa eri miestä, sekä poika jolla oli suhde häntä vanhempaan naiseen. Tämä elokuva ei innostanut minua, ja meinasin nukahtaa elokuvateatteriin.

  Jenny • 24.11.2011 08:39

  Mielestäni kyseinen elokuva ei ollut mielenkiintoinen eikä mukaansa tempaava. Elokuva ei vain ollut minuun makuuni ollenkaan. Suosittelen kuitenkin elokuvaa niille jotka pitävät vanhoista ja tämän tyyppisistä elokuvista.

  Noora N • 7.12.2011 14:45

  Itse en oikein ymmärtänyt elokuvan juonta, mutta monine käänteineen se piti minut silti kiinnostuneena. Elokuvan mustavalkoisuus kyllä häiritsi minua, muttei liikaa. Kokonaisuutena ihan katsottava elokuva, muttei erityisen hyvä.

  Anna R • 7.12.2011 14:47

  En pysynyt elokuvassa kärryillä lähes lainkaan. Elokuvan juoni ei selkeytynyt minulle sen aikana.

  Ville L. • 12.12.2011 20:23

  Viimeinen elokuva olisi voinut olla tiiviimpikin paketti, mutta se kuvasi nuoruutta todella ajattomasti. Monet henkilöt olivat mieleenpainuvia ja mustavalkokuvaus sopi hyvin elokuvan visuaaliseksi ilmeeksi, sillä se kuvasi osaltaan pikkukaupungin ankeutta ja harmautta.Elokuva oli kuin fiktiivinen dokumenttielokuva tuon ajan nuorista ja nuoristosta kautta aikojen.

  Jonas B. • 8.1.2012 17:23

  Nuortenelokuvien klassikko. Mustavalkoisuus saa leffan vaikuttamaan 50-lukulaiselta, mikä lienee ollut tarkoituskin. Myös hyvät henkilöhahmot.

Kirjoita viesti