Valkoinen peura

Valkoinen peura, ,

 
13

Valkoinen peura on kestoltaan varsin lyhyt ja paljolti puheeton filmi. Sen voima on sisäistyneessä kuvailmaisussa, pääosanesittäjänsä mystisessä läsnäolossa sekä musiikissa, joka taituruudessaan nousee yhä omaan luokkaansa.

Erik Blomberg ja Mirjami Kuosmanen olivat pariskunta, joiden yhdessäolo merkitsi suomalaiselle elokuvalle suurta onnenpotkua. Valkoinen peura on vain yksi heidän lapsistaan, jota ilman maamme elokuvasta ei olisi paitsi tiedetty raukkojen rajojemme ulkopuolella mitään, olisi suomalainen elokuva jäänyt kokonaan vaille määrättyjen lajityyppien kosketusta. Vaikka lieneekin vaikeampi määritellä, mistä lajityypeistä on kyse…

Lapin lumihangille sijoittuvaa Valkoista peuraa on luonnehdittu usein fantasia- tai kauhuelokuvaksi. Se ei riitä. Kyse on jostain perustavanlaatuisemmasta, suomalaiseen identiteettiin ja luonnon mystiikkaan syvälle kaivautuvasta elävän kuvan taiteesta. Valkoinen peura tuntuu kaikilla henkisillä voimillaan olevan maantieteellisen ympäristönsä ja sen näkymättömien voimien lumoissa, samalla kun se on suomalaisen elokuvan kansainvälisimpiä saavutuksia. Sitä ihailtiin välittömästi eri puolilla maailmaa. Se huomioitiin muun muassa erikoispalkinnolla Cannesin elokuvajuhlilla ja parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe -palkinnolla Hollywoodissa.

Valkoinen peura on kestoltaan varsin lyhyt ja paljolti puheeton filmi. Sen voima on sisäistyneessä kuvailmaisussa, pääosanesittäjänsä mystisessä läsnäolossa sekä musiikissa, joka taituruudessaan nousee yhä omaan luokkaansa. Erik Blomberg oli elokuvataiteen moniottelija, jolla oli merkittävä tausta kuvaajana Teuvo Tulion ja Nyrki Tapiovaaran elokuvissa. Hänen vaimonsa Mirjami Kuosmanen oli paitsi rakastettu näyttelijä, myös oivaltava kirjallinen kyky. Valkoinen peura syntyi Kuosmasen ajatuksesta, hän kirjoitti tarinan ja esitti pääosan, Blomberg ohjasi ja kuvasi. Upean musiikin sävelsi moderni velho Einar Englund.

Valkoinen peura on kuvaelma noidasta, joka elää lappilaisen Piritan sisuksissa kuin piilotettu voima, joka luonnonvoimien myllätessä ottaa vallan. Nainen muuttuu valkoiseksi peuraksi, joka hypnotisoi ihmisiä ja asettaa heidän ylleen kirouksia. Palatessaan arkiseen rooliinsa ei Piritan omalla lähipiirillä tai kylän asukkailla ole aavistusta hänen pimeästä puolestaan. Samalla kun puheet noituudesta herättävät ihmisissä pelkoa, valmistautuu Piritan aviomies ystäviensä kanssa peuran surmaamiseen.

Blombergin ja Kuosmasen maailma avautuu kuin runo, laulu tai maalaus, siinä on arvaamattomuutta ja mystiikkaa, ja toivottavasti yhä paljon tuttua.

Pohdittavaksi:

Millaisina hetkinä Pirita näyttää ottavan valkoisen peuran asun? Mikä lopulta herättää nämä mystiset voimat?

Millä tavalla elokuva kuvastaa miesten ja naisten välisiä suhteita? Miksi käsikirjoittaja Mirjami Kuosmanen on halunnut kertoa tämän tarinan?

Onko elokuvan tyylissä naturalistisia piirteitä? Mikä on sen suhde todellisuuteen?

Lue lisää Kommentoi
  Aki Rissanen • 24.10.2013 00:08

  Elokuva oli ihan mielenkiintoinen, voisi kuvitella suomalaisten tekemäksi kauhuleffaksi.

  Tanja • 25.10.2013 08:18

  Jaa… tämmöstä taas.. En tykkää tämmösistä.. ja liian kovat äänet..

  Veera • 26.10.2013 18:56

  Elokuva oli mielenkiintoinen ja erikoinen.

  niko • 5.11.2013 13:29

  Ei ollut oikein mun elokuva mutta juoni oli toimiva.

  Karoliina • 6.11.2013 13:14

  Kiva juoni ja hyvin kuvattu, mutta oli hieman sekava

  Carla • 6.11.2013 13:18

  Elokuva oltiin kuvattu erinomaisesti huomioon ottaen sen kuvausvuoden. Olen Karoliinan kanssa samaa mieltä, jotkut kohtaukset elokuvasta olivat sekavia. Mielenkiintoinen juoni!

  JohannesP • 7.11.2013 15:19

  Paras elokuva Palmun jälkeen. Hieno tyyli ja pääosan näyttely. Ehkä huonoin asia elokuvassa on pari kyseenalaistettavaa kohtaa juonessa.

  Ida • 8.11.2013 19:35

  Aika outo elokuva, tylsä. Kohtaukset lumisilla aukioilla olivat pitkästyttäviä.

  Tytti • 10.11.2013 18:56

  oli tää taas parempi ku pari edellistä 😀 mut ei mikää huippu kyl edelleekää

  Filmer123 • 13.11.2013 14:41

  Hieman outo juoni, erittäin hyvin kuvattu ja hienot maisemat, mutta erittäin pitkästyttävä muuten (tunturi kohtaukset).

  Kukka, Kimpinen • 18.11.2013 12:12

  Kauniisti kuvattu taas luontoa ja ihailtavan kekseliäästi kuvattu metamorfoosi piritasta peuraksi! Juoneltaan muistuttaa tarujen seireenejä, houkutellaan miehiä miltei varmaan kuolemaan. Hyvä tarina ja kauniisti kuvattu, tähänastisista lemppari! 🙂

  salla • 4.12.2013 10:14

  Jotenki todella outo leffa mutta yllättävän hyvä. Kesti kauan tajuta idea mutta kun juonesta sai kiinni, selkesi paljon.

  Minna J. • 4.12.2013 18:43

  Elokuva oli mielenkiintoinen. Tarina ja juoni olivat hyviä. Kauhun tunnelmaa oli tuotu hyvin esille.

Kirjoita viesti