Taksikuski

Taxi Driver, ,

 
13

Paul Schraderin käsikirjoittama ja Scorsesen ohjaama modernin elokuvan mestariteos on kuvaus yksinäisyydestä ja vieraantumisesta suurkaupungin sykkeessä. Travis Bickle (Robert De Niro) on Vietnamin sodan veteraani, joka pääsee taksiyrittäjän palkolliseksi ja aloittaa yövuorot keltaisella taksilla. Travis on anonyymi havainnoija, ulkopuolinen tarkkailija, jonka oma persoona muuttuu paineiden alla perin vainoharhaiseksi. Kaupunkimaisema muuttuu hänen silmissään urbaaniksi viidakoksi, jossa Bickle on aiemmin tottunut toimimaan vaistojensa varassa, aseiden hoitaessa keskustelun. Hän haluaisi puhdistaa kaupungin kaikista alamaailman lieveilmiöistä ja samalla vapauttaa tapaamansa 12-vuotiaan prostituoidun Irisin (Jodie Foster) sutenöörinsä ”Sportin” (Harvey Keitel) hallinnasta. Manhattan on Travisin kokemana kuin tummasävyinen mielenmaisema, jonka sisäinen rauhattomuus kanavoituu hänessä väkivaltaisiksi reaktioiksi. Väkivallan kuvaus elokuvassa on kuitenkin perusteltua, sillä se kuvastaa sopeutumattoman yksilön primitiivistä suhdetta vihamieliseen yhteisöön. Elokuva on mestariteos on myös kuvailmaisun tasolla, jonka aistimellista tilaa Bernard Herrmannin säveltämä musiikki yhtä lailla punoo.

Lue lisää Kommentoi
  Ulla • 6.10.2011 15:13

  Mielestäni ei ole oleellista, onko Travis Vietnamin sodan veteraani vai ei. Sitä ei voi edes varmasti päätellä, huoneessa olevan Vietkongin lippu ja arpi selässä voivat olla muutakin perua. Filmi on valmistunut pian Vietnamin sodan loputtua, joten se arvostele sotaa, kuten myöhemmät elokuvat. Sodan aikana Suomessakin tehtiin viihdettä, 70-luvulla taas kiihkeimmin arvosteltiin sotaa, se oli kaukana, oltiin rauhan lapsia. Elokuva on myös klassikko, joten taustalla ei tarvitsekaan olla merkitystä. Robrt de Niro on loistava roolissaan; taitaa olla ensimmäisiä kertoja, kun miellyttävä näyttelijä näyttelee yksinäistä piruparkaa. Travis olisi ampunut presidenttiehdokkaan, jos olisi voinut. Vihaa täynnä, kuka tahansa kelpasi kohteeksi. Yhteiskunta on läpeensä mätä, ja siinä taistellaan tappamalla. Ehkä jenkeissä omaisuus menee ihmisarvon ohitse, kauppias hakkaa Travisin ampumaa miestä. Lopussa tehdään sankari tappajasta. Ei ihminen jumalaa voi leikkiä, ei päättää, onko sutenöörin tai presidentin henki tärkeämpi. Ehkä nykyaikana Travis olisi kuollut, ehkä yhteiskunnan mustamaalaus oli liian osoittelevaa, mutta niinhän 70-luvulla tehtiin. Kenen joukoissa seisot.
  Vaikuttava ja keskustelua herättävä filmi.

  Ulla • 6.10.2011 15:24

  Jos vertaa Taksikuskia Kauriinmetsästäjään, kaksi vuotta myöhemmin, sotaa arvostellaan selvästi. Travis olisi käyttänyt huumeita, ollut vielä sekopäisempi sodan uhri. Mutta se ei tietenkään ole oleellista. Mitä Travisille sitten on tapahtunut, ettei hän sopeudu mihinkään, epätoivoisesti etsii kaunista ja sellaisen saatuaan treffeille, siis unelmiensa naisen, vie tämän pornoleffaan? Miten toope mies voi olla menetellessään noin? 70-luku korosti yksilöä yhteiskunnan tuotteena, se näkyy tässä kuvassa. Läpeensä vihamielinen ympäristö jossa ei ole yhtään hyvää ihmistä; Iriskin lunastettiin tappamalla, joten tuskinpa hänelle valoisa tulevaisuus koittaa.

  Tommi • 10.10.2011 18:19

  Pidin elokuvasta. Travis on mielenkiintoinen hahmo, joka kuvailee New Yorkin katujen vaarallista elämää tarkasti ja mielenkiintoisesti. Lopun toimintakohtaus oli tyylikäs, mutta mielestäni elokuva olisi saanut loppua heti sen jälkeen. Sen sijaan leffa jatkuu vielä pari minuuttia, mikä on mielestäni turhaa.

  Loistava filmi joka tapauksessa, suosittelen.

  Sara H. • 27.10.2011 18:35

  Pidän Robert De Nirosta (Travis) näyttelijänä, joten odotin tätä elokuvaa mielenkiinnolla. Travis yrittää epätoivoisesti löytää itselleen naista, mutta epäonnistuu yrityksistään huolimatta. Elokuva kuvaa hänen sodan jälkeistä tylsää elämäänsä taksikuskina, joka lopulta ajautuu yritykseen murhata presidenttiehdokas. Tarina oli mielestäni mielenkiintoinen, eikä mitenkään tavanomainen. Elokuvan loppu kuitenkin hieman ihmetytti, sillä oletin viimeisimmässä ampumavälikohtauksessa Travisin kuolevan itsekin, mutta luodit loppuivatkin kesken. Haluaisin tietää, miten Travisin ja Iriksen elämä jatkui eteenpäin, mutta se jää vain arvailtavaksi. Elokuva oli hyvin toteutettu, mutta yksitoikkoinen taustamusiikki ärsytti. Mielenkiinto pysyi kuitenkin yllä koko elokuvan ajan.

  Juuli R. • 30.10.2011 12:54

  Minulla ei ollut oikein mitään ennakko-odotuksia elokuvasta ja aloinkin katsoa sitä avoimin silmin. Elokuva ei edennyt järin nopeasti mutta Travisin roolihahmo sai sympatiani – aluksi. Liekö syynä ollut hänen unenpuutteensa, mutten ymmärtänyt miksi Travis halusi surmata presidenttiehdokkaan, vaikka oli alunperin ollut tälle ystävällinen. Ja nopea tutustuminen Irikseen oli myös hieman yllättävää, kun hän halusi heti pelastaa tytön, mikä oli tietysti kunnioitettavaa. Säikähdin ammuskelua ja sen raakuutta, jonka Travis aloitti pelastaakseen Iriksen. Mutta loppujen lopuksi Travisista tuli sankari, joka edelleen jatkoi taksikuskin uraansa. Elokuva ei lukeudu suosikkeihini., mutta se oli silti katsottava elokuva.

  Suvi K • 30.10.2011 18:31

  Taksikuski oli mielestäni paras tähänastisista elokuvista. Elokuvan pääroolissa ollut Travis kokee tehtäväkseen auttaa nuorta Iiris nimistä tyttöä, joka myy itseään pimeässä hotellihuoneessa. Travis tekee kaikkensa jotta tytön ei tarvitsisi kärsiä. Elokuva eteni mukavalla temmolla, ja mielenkiinto säilyi läpi elokuvan. Sekavuutta itselleni aiheutti kohtaus, jossa Travis yrittää ampua presidentin. Ensin taksikuski puoltaa presidenttiä, ja seuraavassa hetkessä on valmis tappamaan tämän. Travisin luonne tuntuu muuttuvan kesken elokuvan; kiltistä ja rauhallisesta taksikuskista kaivautuu ennalta-arvaamaton asemies. Lopussa nähty taistelukohtaus yllätti rajuudellaan verrattuna aiemmissa elokuvissa nähtyihin vastaaviin kohtauksiin. Elokuva olisi ollut napakempi, jos se olisi loppunut taistelukohtaukseen, sillä kaikkihan tietävät, että kaikki kääntyy parhain päin..

  Tarleena T. • 31.10.2011 15:59

  Taksikuski ei aivan täysin auennut minulle, mutta jos katsoisin sen uudestaan saattaisin pitää siitä enemmän.
  Travisilla on tylsä elämä eikä hän saa nukutuksi yöllä. Ryhdyttyään taksikuskiksi Travis näkee kaiken mädän, mikä kaduilla liikkuu. Prostituoitujen, narkkareiden ja rikollisten kohtaaminen saa Travisin ottamaan oikeuden omiin käsiinsä.
  Elokuvan lopun ampumakohtauksen ”raakuus”, kun Travis lahtaa käytävällisen ihmisiä selviämällä vielä itse hengissä, tuli hieman yllätyksenä. Travisin päättäväisyys Iriksen pelastamista kohtaan on kyllä ihailtavaa.
  Robert De Niro ja Jodie Foster hoitivat mielestäni roolinsa ihailtavasti, ja siitä heille kunniamaininta.

  Henna • 2.11.2011 10:30

  Aika mahti, en tiedä muiten mielipiteistä, mutta ainakin omasta mielestäni

  poke oppilaat • 2.11.2011 10:46

  Ei ollut meidän mieleen tuo elokuva, mutta kyllähän sen katsoi.Juttu/tarina eten aika hidasta vauhtia. Väkivallan takia ei niinkään mieluista.

  Janette T • 8.11.2011 18:32

  Odotin elokuvalta mielenkiintoista ja vauhdikasta toimintaa. En kuitenkaan täysin ymmärtänyt kaikkia kohtauksia ja elokuva eteni välillä liian hitaasti, joten se menetti innokkaan katsojan huomion. Elokuva kuvasi kuitenkin hyvin sitä, kuinka voi käydä yksinäiselle ihmiselle ja kuinka tämä voi muuttua vaaralliseksi asetta kantavaksi henkilöksi. Tässä vaiheessa elokuvaa alkoikin tapahtua enemmän ja pidin itse siitä, miten Travis halusi auttaa nuorta tyttöä pois pahasta maailmasta ja pahojen ihmisten luota. Lopussa ihmetytti se, että miksi Traviksesta tehtiin sankari, vaikka hän käyttäytyi todella julmasti ja väkivaltaisesti monia ihmisiä kohtaan. Tavallaan hän auttoi koko kaupunkia pääsemään näistä pahoista miehistä, mutta nyky-yhteiskunnassa tälläinen tuntuisi omituiselta vaihtoehdolta.

  Noora N • 7.12.2011 14:52

  Elokuvan juoni oli helposti seurattava mistä plussaa, mutta muuten elokuva ei ollut oikein mieleeni. Ensiksi Travis sai minut säälimään itseään surkean elämänsä vuoksi, mutta sitten hän muuttui täysin erilaiseksi. En pitänyt ollenkaan elokuvan väkivaltaisuudesta, enkä etenkään lopun raa’asta kohtauksesta.

  Anna R • 7.12.2011 14:54

  Äitini oli kertonut elokuvasta paljon minulle ennen kuin olin nähnyt sen itse. Elokuvassa tapahtui paljon jännittäviä tapahtumia ja niiden takia elokuva oli mielestäni mielenkiintoinen. Voisin jopa katsoa sen uudelleen.

  MaTa • 12.12.2011 19:19

  Elokuva alkoi mielenkiintoisesti, mutta kyllästyin puolivälissä – loppua kohden kuitenkin parani kun tunnlma tiivistyi ja Robert De Nirolla oli tosi rouheen näköinen irokeesi. Elokuva kuitenkin on jonkinlainen merkkiteos niin hyvä kun näki..

Kirjoita viesti