Serpico – kadun tiikeri

Serpico, /,

 
7

Elokuva perustuu tositarinaan newyorkilaisesta poliisista Frank Serpicosta (Al Pacino), joka liityttyään poliisivoimiin kohtaa kaikkialla NYPD:ssä rehottavan korruption. Poliisit keräävät mafian tavoin suojelurahoja paikallisilta kauppiailta ja vedonvälittäjiltä. Serpico on ainoa, joka kieltäytyy laittomista suojelurahoista ja alkaa saada uhkailua kollegoiltansa. Sidney Lumet on ohjannut vahvan draaman rehellisen poliisin tragediasta. Olemukseltaan Serpico on inhimillinen, resuinen hippi, eläinrakas idealisti. Serpicon lahjomattomuus, tinkimätön työmoraali ja halu paljastaa järjestelmän epäkohdat johtaa kuitenkin vain tappioihin yksityiselämässä ja oman turvallisuuden vaarantumiseen. Lumet herättääkin pohtimaan kysymystä idealismin ja moraalin paikasta yksilön valinnoissa myös nykytodellisuudessa.

Lue lisää Kommentoi
  Tommi • 25.11.2011 10:15

  Eniten elokuvassa pistää miettimään se, että se perustuu tositapahtumiin. Onko New Yorkissa todella ollut näinkin korruptoitunut poliisilaitos? Elokuvan poliisit Serpicoa lukuunottamatta ovat melkein pahempia rikollisia kuin oikeat kriminaalit. Serpicoa käy välillä todella sääliksi, kun hän yrittää yhtä aikaa paljastaa laitoksen korruptiota, poistaa sitä, valvoa katujen järjestystä sekä pitää yllä ihmissuhteitaan samalla, kun koko kaupunki potkii häntä metaforisesti päähän.
  Vakuuttava filmi.

  Noora N • 7.12.2011 15:16

  Elokuva sai minut miettimään, onko poliisien toiminta yleensäkin yhtä korruptoitunutta. Elokuva oli mielenkiintoinen, muttei kuitenkaan erityisen mieluinen minulle.

  Anna R • 7.12.2011 15:18

  Elokuva ei kiinnostanut minua lainkaan. Juoni ehkä kiinnostaa enemmän poikia.

  MaTa • 12.12.2011 19:30

  Tylsästi alkava elokuva, mutta sai otteeseensa loppua kohden. Hurja ajatus, että elokuva toiaan perustui tositapahtumiin. Al Pacinoa oli taas mielenkiintoista nähdä aivan erilaisessa roolissa kuin Scarfacessa.

  Ville L. • 13.12.2011 21:28

  Serpico oli taas hyvin amerikkalainen elokuva. Yksilö on hyvä, yhteiskunta paha ja korruptoitunut. Päätös näyttää elokuvan tärkeä käännekohta heti alussa oli mielestäni hyvä, sillä se saa katsojan kiinnostumaan siihen johtaneista tapahtumista. Elokuva tarjoaa mielenkiintoisia asetelmia moraalisista valinnoista, mutta sitä seuraa kyllä myös pelkästään Al Pacinon esittämän Frank Serpicon takia. Elokuvan sinänsä onnellisen lopun jälkeen katsoja tietää, että kaikki olisi voinut päättyä toisinkin. Elokuva on vahvasti yhteiskunnallinen, eikä samanlaista valveutunutta kritiikkiä amerikkalaisessa elokuvassa ole enää nykyään.

  Jonas B. • 8.1.2012 17:32

  Al Pacinon viikset (Y)

  Harri • 10.1.2012 06:56

  Poliisi-elokuvana poikkeaa hyvin paljon esim. Bullitt:ista. Pacinolla vahva ja eläytyvä roolisuoritus ihmissuhdesotkuineen. Rakentava kritiikki yhteiskuntaa ja poliisia kohtaan olisi tervetullutta nykypäiväänkin. Viiksistä plussaa!

Kirjoita viesti