Porco Rosso

Kuranei no buta, ,

 
2

Ohjaaja Hayao Miyazaki on sanonut, että Studio Ghiblin elokuvat eivät ole animea; ne ovat elokuvaa. Porco Rosso on huimaavan innostava ja samalla kipeän kaunis kuvaus miehestä, joka on kironnut itsensä yksinäisyyteen.

Japanilaisen Hayao Miyazakin ohjaama Porco Rosso eli Punainen Sika onnistuu vetämään katsojan taikamaailmaansa kiehtovan päähenkilön avulla. Aku Ankan ja satojen muiden animaatiosankarien myötä olemme tottuneet eläinhahmoihin, joille on annettu inhimillisiä piirteitä. Porco Rosson sankari on ihminen, ensimmäisen maailmansodan lentäjä-ässä Marco Pagot, joka on ulkoisesti muuttunut siaksi. Hän ei kuitenkaan ole mikään sikailija vaan herrasmieslentäjä ja palkkionmetsästäjä, joka taistelee ilmarosvoja vastaan ja puolustaa kauniita naisia. Siassa on karismaa!

Antropomorfismilla eli ihmisenkaltaistamisella tarkoitetaan inhimillisten ominaisuuksien ja piirteiden siirtämistä esimerkiksi eläimiin ja elottomiin esineisiin. Monet lastenelokuvien hahmot, kuten Mikki Hiiri ja Kung Fu Panda, ovat mainioita esimerkkejä tästä. Porco Rosson nimihahmo on tavallaan käynyt läpi käänteisen prosessin: ihmiseen on liitetty eläimellisiä piirteitä. Tällainen eläimenkaltaistaminen on yleistä esimerkiksi urheilujoukkueissa: puhumme muun muassa Suomen Leijonista, Susijengistä tai Kärpistä.

Vetovoimainen sika ei ole Porco Rosson ainoa valtti. Tarina sijoittuu Adrianmeren maisemiin maailmansotien väliseen aikaan. Elokuvan Italia muistuttaa monella tavalla esikuvaansa, mutta Miyazaki sekoittaa vaikutteita taitavasti. Osa romanttisesta seikkailusta voisi melkein olla totta, mutta hetkittäin tarina nousee melkein yliluonnolliselle tasolle tai viittaa yllättäen fasismin nousuun Italiassa.

Ohjaaja Miyazakin vakioteemoja ovat jo pitkään olleet lentäminen ja ilmailun ensimmäiset vuosikymmenet. Samaa teemaa käsitellään filmissä Tuuli nousee (2013), joka ilmeisesti jää ohjaajansa viimeiseksi pitkäksi animaatioksi. Miyazakin elokuvissa liikkeen illuusio ja vauhdin hurmio on luotu perinteisen kalvoanimaation avulla, ei tietokoneella. Siksi myös Porco Rosso tuntuu käsinkosketeltavan todelliselta. Kimmeltävän meren yllä keskellä kiitävät lentolaitteet saavat katsojan tuntemaan ihmeellistä riemua. Monien uusien elokuvien tietokonetehosteet jättävät muovisen jälkimaun, vaikka efektimestarit pystyvät loihtimaan käytännössä valokuvarealistisia visioita. Punaisella koneellaan valkoisten pilvien keskellä kiitävä sika on kuitenkin näky, joka ei hevin unohdu.

Nykyisin suuri osa animaatioelokuvien tuotoista tulee erilaisten oheistuotteiden myynnistä.  Monien kaupallisesti menestyneiden animaatiostudioiden joukossa Porco Rosson tuottanut Studio Ghibli on melkoinen poikkeus. Se ei ole lähtenyt mukaan lelumarkkinointiin vaan keskittyy tuottamaan taiteellisesti laadukkaita animaatioelokuvia. Porco Rosson hahmoja olisi sitä paitsi vaikea kaupallistaa, sillä ne eivät ole samalla tavalla söpöjä kuin esimerkiksi Disneyn omistaman Pixarin hahmot.

Moni television piirrosanimaatio muistuttaa enemmän lelufirman mainosta kuin taideteosta. Hahmojen ja muovisten rihkamalelujen liitto on ollut järkkymätön jo vuosikymmeniä. Transformersit, My Little Ponyt ja Pokémonit ovat siirtyneet lelukaupan hyllystä lastenkamariin, ja vanhempien rahat leluyhtiöiden ja elokuvastudioiden taskuihin. Täydellinen liitto siis.

Yhdysvaltalainen Disney on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä animaatioiden tuottajista, ja sitä on usein verrattu Studio Ghibliin. Ero on kuitenkin selkeä: Disneyllä itse elokuva on vain pieni osa kokonaisuudesta, joka muodostuu usein jopa sadoista oheistuotteista. Elämystä täydentävät vielä huvipuistot, risteilylaivat, tv-kanavat ja muut kalliit lisukkeet.

Ghiblin kohdalla on toisin. Tärkeintä on herkkä liikkeen ja luonnon kuvaaminen, sekä koskettavien tarinoiden kertominen. Hayao Miyazakin mielestä elokuva on taideteos, joka ei kaipaa seurakseen muoviukkeleita.

Antti Pentikäinen

Lue lisää Kommentoi
    Nina eklund • 11.11.2014 16:21

    Mielenkiintonen ja hauska, ei ollu tylsä katottava.

    Saara • 11.11.2014 16:23

    Hieman outo ja tylsä elokuva..

Kirjoita viesti