Nuori kapinallinen

Rebel without a Cause, ,

 
3

Nuoruuden kapinallisuuden ja teini-iän tunnetuin kuvaus. Elokuvaa voi katsoa psykologisena läpivalaisuna muutaman sekoilevan teinin elämästä, mutta yhtä hyvin se kertoo varakkaan suurvallan takapihoilla kasvavista sosiaalisista ongelmista.

Nicholas Rayn ohjaama Nuori kapinallinen nosti teinit Hollywoodin valokeilaan. Aikaisemmin nuoriso oli kuvattu joko kiltteinä perhetyttöinä ja -poikina tai yksiulotteisina nuorisorikollisina, joiden tärkein tehtävä elokuvissa oli muistuttaa alati vaanivasta moraalisesta rappiosta ja keskiluokkaisen unelman romahtamisesta.

Ray kuitenkin näki nuoret kiinnostavina ja kompleksisina yksilöinä, joiden vaikeuksien takana on monimutkaisia psykologisia ja sosiaalisia syitä.

Elokuva kommentoi 1950-luvun Yhdysvaltojen yhteiskunnallisia rakenteita ja jännitteitä. Lähiöperheiden syrjäytyneet nuoret olivat kuin aikapommi, joka uhkasi räjäyttää päreiksi pysähtyneen aikakauden vanhentuneet arvot ja haavekuvat. Vaikka poliitikot ylläpitivät virallista optimismia, kaikille ei ehkä ollutkaan luvassa yhtä suurta annosta amerikkalaista unelmaa. Asiaintilaa ei parantanut se, että omasta asemastaan kiinnipitäneet aikuiset ja omaa tietään etsineet teinit menettivät kyvyn kommunikoida keskenään. Nuoriso oli ajautunut umpikujaan, eikä turhautumista voinut purkaa millään rakentavalla tavalla.

Niin sanotun teiniangstin esittäminen elokuvassa voi olla pahimmillaan tuskallinen kokemus katsojalle. Nicholas Ray kuitenkin onnistui kiinnittämään elokuvaansa loistavan näyttelijäkolmikon, joka osasi ilmentää aikakauden ristiriitoja aidosti ja uskottavasti.

James Dean esittää Jim Starkia, joka on eräänlainen väärinymmärretyn ja haavoittuvaisen teinin arkkityyppi. Dean tuo rooliin energiaa ja vimmaa, joka puhuttelee myös modernia katsojaa.

Starkin tyttöystävää Judya näyttelee Natalie Wood, joka oli äitinsä avulla luonut uran Hollywoodin naiivina lapsitähtenä. Ray ei ensin halunnut rooliin tuttua kasvoa, mutta muutti mielensä, kun Woods onnistui naarmuttamaan kiltin tytön imagoaan oltuaan osallisena auto-onnettomuudessa, jossa oli mukana filmikaupungin nousevia tähtiä. Kuvankauniin Woodin palkkaaminen oli neronleimaus, sillä silotellun pinnan ja ärhäkän kapinan välinen ristiriita tekee roolisuorituksesta huikean.

Kolmikon täydentää Sal Mineon esittämä Plato, joka ihailee Jimiä kuin koiranpentu isäntäänsä. Elokuvasta voi löytää pieniä vihjeitä Platon rakkaudesta ystäväänsä kohtaan, vaikka 1950-luvun Yhdysvalloissa homouden avoin esittäminen elokuvassa oli mahdotonta. Deanin kerrotaan edottaneen Mineolle, että Plato katsoisi Jimiä samalla tavalla kuin Jim katsoo Judya.

Nuorta kapinallista voi katsoa psykologisena läpivalaisuna muutaman sekoilevan teinin elämästä, mutta yhtä hyvin se kertoo varakkaan suurvallan takapihoilla kasvavista sosiaalisista ongelmista. Jälkiviisaudella siinä voi nähdä myös aavistuksia levottomasta 1960-luvusta, jonka aikana Yhdysvalloissa rikottiin yhteiskunnallisia rakenteita oikein urakalla.

Ikuinen nuori

Elokuvan tähti James Dean on vuosikymmenten aikana kivettynyt jonkinlaiseksi nuoruuden ja kapinallisuuden symboliksi. Hän ehti urallaan esiintyä vain kolmessa merkittävässä roolissa, mutta realistinen tapa näytellä ja häikäisevä karisma tekivät hänestä populaarikulttuurin ikonin. Hänen kasvonsa ja imagonsa ovat tuttuja myös sellaisille sukupolville, jotka eivät eläneet samaan aikaan kuin Dean.

James Dean kuoli syyskuun 30. päivänä 1955 auto-onnettomuudessa vain 24-vuotiaana. Jos hän olisi selvinnyt turmasta hengissä, hän olisi nyt yli 80-vuotias. On vaikea arvioida, millaisen uran tähtinäyttelijä olisi luonut, mutta vuosikymmeniin olisi luultavasti mahtunut niin laskuja kuin nousujakin. Pahimmillaan hän saattaisi olla säälittävä kehäraakki, jonka huippuhetket olisivat hautautuneet keskinkertaisuuden alle.

Niin ei kuitenkaan käynyt. Kuoleman hetkellä Deanista tuli valkokankaan sankari, joka on ikuisesti nuori ja ikuisesti kapinallinen.

Lue lisää Kommentoi
  timsku • 16.9.2014 13:41

  Minua keski-ikäisenä äitinä kiinnosti kovasti vanhempien rooli ja reaktiot. Saatoin peilata omaan elämääni. Elokuvasta sai vahvistusta käsitykselle siitä mikä nuoren elämässä onkaan tärkeää- kaverit, koulussa kaikki muu kuin opet ja tunnit, hetket enemmän kuin tulevaisuudensuunnitelmat…

  Minna • 21.9.2014 20:12

  Elokuvassa oli koskettavaa ja liikuttavaa tunteen aitoutta, vaikka aika, tavat ja ympäristö on muuttunut noista ajoista. Ajaton elokuva! Tykkäsin.

  Anna • 13.12.2014 23:38

  Tämä elokuva oli yksi suosikeistani!! Näytelty hyvin ja oli ihana seurata tuon ajan elämää ja huomata, kuinka kaikki arvot on nykyäänkin lähes samanlaista nuorten elämässä.

Kirjoita viesti