Kauriinmetsästäjä

The Deer Hunter, /,

 
9

Michael Ciminon ohjaama Kauriinmetsästäjä on mestarillinen kuvaus amerikkalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta 1960-luvun murroskauden ristipaineissa. Ystävykset Mike (Robert De Niro), Nick (Christopher Walken) ja Steven (John Savage) ovat töissä terästehtaalla ja käyvät viikonloppuisin kaurisjahdissa. Vietnamin sodan läheisyys luo varjon pikkukaupungin leppoisaan arkirutiiniin. Kansakunnan kriisivuodet läpäisevät suoraan yksilöihin, erityisesti pienen teollisuuskaupungin syntyperältään venäläistaustaisiin, mutta niin periamerikkalaisiin ystävyksiin. Sodan kauhut muuttavat miehiä ja jättävät pysyvät jälkensä. Lopulta vain ihmisten keskinäinen solidaarisuus on valtion koossapysymisen tae, kuten havaitaan ystävysten laulamasta kappaleesta ”God Bless America”.

Lue lisää Kommentoi
  Juuli R. • 19.11.2011 13:14

  Elokuvassa esiintyi muutamia minulle tuttuja näyttelijöitä ja oli mielenkintoista katsoa elokuva jossa he olivat erilaisessa roolissa jossa olin tottunut heidät näkemään.
  Vaikka elokuva oli pitkä, en kyllästynyt sen katsomiseen missään vaiheessa. Varsinkin alussa olleet ortodoksiset häät olivat mielenkiintoista seirattavaa, koska olen itse ortodoksi enkä ole ollut ortodoksisissa häissä. Myös musiikki ja maisemat kauriin metsäksystessä säväyttivät.
  Vietnamin sotaa oli kuvattu uskottovasti ja varsinkin venäläinen ruletti oli raakaa katseltavaa.
  Elokuva piti otteessaan alusta loppuun ja suosittelen sen katselemista kaikille, jotka eivät ole arkoja näkemään verta ja väkivaltaa.

  Mira A. • 22.11.2011 18:59

  Elokuva Kauriinmetsästäjä oli positiivinen yllätys. Tosin mielestäni elokuvan alussa näytettiin häitä ehkäpä jopa kyllästymiseen asti. Kauriinmetsästäjän teema oli sodanvastaisuus joka oli mielestäni hyvä asia. Oli mielenkiintoista nähdä myöskin miten sota muuttaa ihmisen elämää pysyvästi, myös niidenkin jotka odottavat rakkaitaan kotipuolessa. Suosittelen elokuvaa kaikille ketkä eivät ole herkkähipiäisiä, tosin itse jouduin kääntämään pään ruudusta pois päin muutamaan kertaan…

  Tuomas H. • 23.11.2011 11:18

  Elokuva Kauriinmetsästäjä oli mielestäni kurssin elokuvista paras. Elokuvan alku oli mielestäni hieman pitkäveteinen mutta sittenkun päästiin pois häistä rupesi elokuva kiinnostamaan aina vaan enemmän. Elokuvassa oli kohtauksia jotka eivät heikkohermoisille sovi mutta itse en jättänyt hetkeäkään katsomatta. Hyvä leffa kaikinpuolin.

  Harri • 23.11.2011 18:31

  Lyseolta abi kirjottaa

  Eeppinen kertomus amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Ei ole pelkästään sotaelokuva, vaan kertoo lähinnä sodan aiheuttamista muutoksista. Vietnamilaiset ovat sadistisia kiduttajia, joita grillataan napalmilla. Alkaa aivan hirvittämään.. Amerikkalainen Vietnam-ihottuma huipentuu jotenkin koomisesti ”God bless American” laulamiseen. Oltaisiin voitu käsitellä paremminkin Vietnamilaisten traumaa USA:n toimittaessa tehtäväänsä kapitalismin levittämisessä. Kuitenkin loistava elokuva. Toisaalta voiko De Nirolta muuta odottaa?

  Maija H. • 24.11.2011 13:13

  Elokuva oli mielestäni tarjonnan paras. Siinä oli selkeä tarina ja hahmoihin oli helppo samaistua. Elokuvassa oli aika paljon väkivaltaa ja se oli pitkä, mutta kumpikaan näistä ei silti katsomista haitannut.

  Tommi • 25.11.2011 10:20

  Loistava elokuva. Hahmojen taustaa ja persoonallisuutta rakennetaan elokuvan alkupuoliskolla tarpeeksi, jotta heistä jaksaa välittää silloin, kun he lähtevät Vietnamiin sotimaan. Erityisesti pidin kohtauksesta, jossa korealaiset pakottivat vangeiksi jääneitä amerikkalaisia pelaamaan keskenään venäläistä rulettia. Siinä oli todellisen tuntuista jännitystä.

  Ville L. • 29.11.2011 13:33

  Katsoimme elokuvan Oulun Lyseolla. Kauriinmetsästäjä oli todellinen eepos ja lunasti kyllä maineensa yhtenä amerikkalaisena mestariteoksena. Häiden kaoottinen riemu, kauriinmetsästys eeppisissä maisemissa olivat kuvattu loistavalla tavalla, samoin elokuvan pääteema, eli kokonaisen sukupolven kokoinen muutos Amerikkalaisessa yhteiskunnassa sodan takia. Muutama ehkä oleellinenkin seikka jäi vaivaamaan. Vietnamilaisten kuvaus oli varsin leimaavaa ja yksipuolista. Amerikkalaisten tekemiä kauheuksia ei kuvattu lainkaan. He olivat pikemminkin uhreja ja sankareita. Toinen seikka oli venäläinen ruletti, jota mielestäni käytettiin liikaa hyväksi, alkoi tuntua vähitellen vain halvalta tehokeinolta saada katsojat jännittämään. Silti ehdottomasti katsomisen arvoinen ja enemmänkin.

  MaTa • 12.12.2011 19:35

  Piiiitkä elokuva jonka kuuluisa venäläinen ruletti kohtaus oli maineensa veroinen – ahdistavaa katsottavaa, mutta kohtauksen näytteleminen oli mestarillista. Järkyttävä loppu mikä tuntuu olevan tämän ajan elokuvissa aika yleistä (ks. Yksi lensi yli käenpesä, Chinatown, Easy Rider) Vietnamilaisten yksipuoleinen kuvaus riepo, mutta Vietnamin sota on niin arka aihe Amerikassa ja elokuva on vanhahko, niin mitä muuta pystyi odottamaan. Hyvä leffa, mutta vaatii pitkäjänteistä katsomista ettei torkahda,

  Jonas B • 11.1.2012 10:52

  Ehdottamasti kurssin parhaita elokuvia. Erityisesti Robert De Niro ja Christopher Walken tekevät hienot roolisuoritukset. Ainoana miinuksena ehkä hiukan ylidramaattinen loppu ja vietnamilaisten yksipuolinen kuvaus raakalaisina.

Kirjoita viesti