Easy Rider – matkalla

Easy Rider, ,

 
20

Klassikkomaineen saavuttanut roadmovie on kuvaus kahden prätkäkundin matkasta halki pitkän ja arvomaailmaltaan jakautuneen USA:n. Loistavan soundtrackin ja unkarilaissyntyisen Laszlo Kovacsin maalauksellisen kuvauksen siivittämä Easy Rider on moderni vaellustarina, nuorten miesten odysseia, jossa pääosia esittävät Peter Fonda ja Dennis Hopper ovat etsimässä todellista Amerikkaa. Elokuva kuvastaa Vietnamin sodan synnyttämän murroskauden, vastakulttuurin kukoistuksen ja hippikauden illuusioiden, päättymistä ja symbolista herätystä 1970-luvun amerikkalaisen yhteiskunnan kylmään todellisuuteen.

Lue lisää Kommentoi
  Ulappa • 14.9.2011 15:28

  Easy Rider aloitti meillä Hämeenlinnan Yhteiskoulussa kouluelokuvakauden. Aiemmin on koulun kanssa käyty elokuvateatterissa harvakseltaan. Tänään istuimme ison valkokankaan ääressä, kuuntelimme hittimusiikkia, katselimme eteen avutuvia maisemia ja hämmästelimme Wyattin ja Billyn moottoripyöräilyä halki Amerikan. Välillä katsomo istui hiiskahtamatta, välillä nauroi ja kuhisi.

  Mielenkiintoista katsoa koulussa elokuvaa yhdessä 60 muun katsojan kanssa ja aistia ilmassa väreilevät tunnelmat. Tosi mukava olisi kuulla täällä muiden katsojien kommentteja myös.

  Tommi • 15.9.2011 09:36

  Katsoin elokuvan Oulun Lyseolla arviolta kymmenen muun nuoren kanssa.

  Easy Rider ei omasta mielestäni ollut erityisen hyvä filmi. Päähenkilöt Captain America (EI se supersankari) ja Billy olivat suoraan sanottuna tylsiä hahmoja, eikä heistä jäänyt mieleen mitään erityisiä luonteenpiirteitä. Tapahtumissa ei ollut johdonmukaisuutta. Etenkin viimeisten kohtausten jälkeen on vaikea ymmärtää, mitä oikein tapahtui ja miksi.

  On elokuvassa hyvääkin. Soundtrack on erinomainen, erityisesti alussa kuultava Born to Be Wild. Mutta hyvän biisin seuraksi olisin kaivannut paremman elokuvan.

  Tämä on minun mielipiteeni, mielenkiintoista olisi lukea muitakin kommentteja. Sekin olisi varmasti viihdyttävämpää kuin Easy Rider.

  Ulappa • 21.9.2011 21:20

  Toivottavasti totinen kommenttini kelpaa, vaikka edellinen kirjoittaja toivoi jatkolta viihdyttävyyttä.

  Tommin mielestä hahmot olivat siis tylsiä. Ei niissä kyllä havaitse selkeää muutosta, jota on tottunut odottamaan. Hahmoihin samaistuminenkaan ei onnistu. Luulen, että päähahmot edustavat enemmänkin ”uutta sukupolvea” kuin itseään. Heidän vastapainonaan on perusjenkkien kirjo katolisesta perheestä pitkätukkia vihaaviin haulikkomiehiin. Tai arvot ja asenteet.

  Jos tässä nyt puutteita käy etsimään, niin käsikirjoitus ei taida täyttää niitä raameja, mihin olemme nykyelokuvissa tottuneet.

  Myös minä nautin Tommin tapaan musiikista mutta myös kameratyöstä. Esimerkiski pyörän pyörimisliikkeen oli kamera vanginnut vaikuttavasti. Pidin myös loppukuvasta, joka kuvattiin lintuperspektiivistä.

  Ehkäpä Easy Rider on jäänyt historiaan juuri omintakeisuutensa takia. Kommentoin loppujaksoa nyt sen verran, että mieleeni jäi taustalla soiva uskontunnustus. Aika räikeä ja arvaamaton yhdistelmä. Mitä sinä tästä ajattelit?

  Juha • 22.9.2011 13:15

  IhmeFilmi-sarja saatiin hienosti käyntiin myös Espoossa ja Orionissa. Harmittavaa, että vain harvat näkevät sarjaa 35mm -filmikopiolta. Ajan merkit ja kulumat filmissä vain paransivat Kapteeni Amerikan ja Billyn road-meininkiä. Vetoankin teihin stadinseudun paikkakuntalaiset, tulkaapa ihailemaan ihmeherkkua Orioniin!

  Muutenkin Easy Rider oli isolta kankaalta katsottuna raju kokemus. Jos ajatellaan, että elokuva heijasteli ilmapuntarin lailla levottoman aikakautensa merkkejä, minusta hätkähdyttävintä jäppisten leirinuotiolla laukomissa kommenteissa yhteiskunnan tilasta oli niiden tavaton ajankohtaisuus. Nyky-pohjoismaiden näkökulmasta erityisen hyytävää oli George Hansonin (Jack Nicholson) toteamus, ”Tämä oli ennen oikein hyvä maa. Mitä oikein on tapahtunut?” He tuntevat pelkoa vapautta kohtaan, totesi vastaukseksi Billy. Lause saa vasta merkityksensä seuraavissa tapahtumissa, joissa ennakkoluuloilla tukahdutetun osavaltion hillybillyt laittavat liberaalit totisesti ruotuun.

  Tästä lähtien muistan varmasti jokaista uutta ”Yle toteuttaa aivopesua monikulttuurisuuden politiikallaan” -kommenttia lukiessani mikä tämän rotupuhtauden tien päässä liian liberaaleja voikaan odottaa.

  Ville • 24.9.2011 21:31

  Katsoimme Easy Riderin Oulun Lyseolla.

  Elokuva oli ennestään tuttu, ainakin kerran oli tullut ennen nautittua kyseinen pätkä. Easy Rider on ensinnäkin visuaalisesti hieno, varustettuna vielä paremmalla soundtrackilla.

  Ensimmäisellä katselukerralla minuun vetosi päähenkilöiden ulkoinen habitus, erityisesti Captain Americanin ”patriotismi” sekä sisäinen, vapauden ja uusien aatteiden kyllästämä maailmankuva, jota elokuvan punaniskat kuvaisivat ehkä paremmin sanalla ”asennevamma”. Minne tahansa kaksikko meneekin, heidät huomataan, oli vastaanotto sitten lämmin tai vihamielinen.

  Easy Rider ei mielestäni ole hippielokuva, eikä sen sanoma ole rauha tai rakkaus vaan se, miten tukahduttavan ahdas tuon ajan ilmapiiri oli. Kaverit lähtevät etsimään sitä vapaata, aitoa Amerikkaa, mutta joutuvat pettymään. Sitä ei löydy tien päältä ja tämän tosiasian hävittämiseen tarvitaan paljon päihteitä, jotka ovatkin kuin elokuvan neljäs päähenkilö.

  Kuten Juha totesi, elokuva on varmasti ajankohtainen. Vaikka Amerikassa yleinen ilmapiiri on nykyään varmasti täysin toisenlainen, niin syvä etelä on yhä siellä, puhumattakaan maailman lukuisista ei-demokraattisista valtioista. Elokuva toimii varmasti paremmin, jos on itsekin tuntenut elävänsä erilaisuuden tukahduttavassa ilmapiirissä.

  Elokuvan loppu jättää aina yhtä kylmäksi, mutta ilman sitä elokuvasta ei varmaankaan olisi tullut niin kuuluisa. Ai niin, ja Jack Nicholson on loistava!

  Elli U. • 15.10.2011 10:20

  Easy Rider oli katselukokemuksena hieman tylsähkö. Juonen kulku oli tasaista, eikä aiempiin näkemiini elokuviin verrattavaa huippukohtaa ollut. Loppuratkaisukin lähinnä jätti vain suun auki.
  Kaverukset olivat kokoajan matkalla ja elokuvalla halutaankin kertoa matkan olevan joskus itse päämäärää tärkeämpi. Elokuvasta välittyi hyvin myös se, miten vapautta tavoittelevia kansalaisia pidettiin outoina, ehkä pelottavavinakin. He eivät kuitenkaan antaneet sen häiritä, vaan jatkoivat matkaa. Pidinkin kohtauksesta, jossa kolmikko poistuu baarista ivahuutojen saattelemina pyörilleen ja tytöt seuraavat heitä ulos. Vanhoolliset amerikkalaiset saivat ikäänkuin pienen opetuksen.
  Pidin elokuvan välittämästä vapaudentunteesta. Soundtrack oli myös plussan arvoinen!

  Juho P • 16.10.2011 10:48

  Easy Rider oli juoneltaan melko omaperäinen mm. tarinan kulun ja loppuratkaisun perusteella. Kaverukset vain ajelivat ympäri Yhdysvaltojen eteläosia ja polttelivat pilveä. Toisaalta hieman erilainen ja omaperäinen juoni voi olla hyvä asia, mutta kokonaisuutena elokuva oli kuitenkin melko ikävystyttävä.

  Sara H. • 17.10.2011 15:06

  Odotukseni Easy Rideria kohtaan olivat korkealla, mutta elokuvan katsottuani petyin hieman. Juonta ei oikeastaan ollut ja elokuva oli pitkästyttävä. Musiikit, maisemat ja kuvaustekniikat olivat elokuvassa hyvä puoli. Loppuosa Easy Riderista oli sekava, eikä lopputulosta osannut odottaa lainkaan. Odotettu huippukohta jäi puuttumaan.

  Mira A. • 17.10.2011 15:15

  Easy Rider oli pienimuotoinen pettymys. Kyseinen elokuva ei jaksanut pitää mielenkiintoani yllä, koska juoni oli tasapaksua eikä siinä tapahtunut oikeastaan mitään yllätyksellistä ja hätkähdyttävää. Elokuvan ainoat hyvät puolet ovat mahtavat maisemat ja erinomainen musiikki. Elokuvassa oli satunnaisia kohtauksia jotka kertoivat päähenkilöiden menneisyydestä, sekavasti tosin. Elokuvan loppu jäi kuitenkin hieman häiritsemään, koska en ole tottunut päähenkilöiden kuolevan lopussa.

  Suvi K • 25.10.2011 16:54

  Elokuvasta annetut esitiedot antoivat odottaa jotakin toiminnantäyteisempää ja nopeampitempoisempaa kuin todellisuudessa oli.
  Easy Riderissa oli mielestäni upeasti kuvattuja kohtauksia esimerkiksi maisemien ja liikkeen puolesta. Tosin, välillä kameran liikettä menneisyyden ja nykyhetken välillä oli vaikea seurata. Musiikkivalinta oli onnistunut -se kuvasi elokuvaa erittäin hyvin! Viimeminuuteille jätetty loppuratkaisu oli yllättävä, ja mielestäni irrallinen. Ei oikein nitoutunut elokuvaan kiinni millään tavalla..

  Taimi H • 25.10.2011 18:14

  Easy Rider elokuvan nimenä antoi odottaa vauhdikasta ja ennen kaikkea juoneltaan nopeakäänteistä tarinaa. Juoni oli kuitenkin tasaisen tylsää, ja huippukohtia siinä ei juuri ollut. Toisaalta elokuva oli kuvattu hienosti, ja maisemia oli käytetty upeasti hyödyksi. Se ei kuitenkaan riittänyt korvaamaan puutteellista juonta.

  Janette T • 8.11.2011 18:14

  Odotukset elokuvaa kohtaan olivat korkealla, olihan tämä ensimmäinen elokuva kurssillamme, jonka katsoimme. Odotin elokuvalta vauhdikasta ja jännittävää menoa. Kuitenkin juoni tuntui puutteelliselta verrattuna niihin elokuviin, jota nykyaikana tuotetaan ja katsotaan. Huippukohtaa odotti koko ajan, mutta samalla kaverusten moottoripyöräilyt vain jatkuivat ja tarina ei tuntunut etenevän ollenkaan. Elokuvassa oli toki muutama mielenkiintoinen kohtaus, mutta monet asiat jäivät avoimiksi, ja loppuratkaisu oli yllättävä ja jätti elokuvasta oudon fiiliksen. Kuvaustekniikoita ja musiikkia oli kuitenkin käytetty yllättävän hyvin siihen nähden, mitä olin uskaltanut odottaa.

  Taija S. • 13.11.2011 17:21

  Easy Rider ei ole huonoin näkemäni elokuva, mutta se ei yllä edes keskiväliin näkemieni elokuvien listalla. Elokuvassa on hienot moottoripyörät ja ihan kiva ajatus, mutta kerronnallisessa puolessa on hiukan puutteita. Elokuva on pitkästyttävän hidas ja sitä piristävät vain moottoripyörillä ajetut jaksot, joiden aikana soi eloisanpuoleinen musiikki, joka nivouttaa hyvin yhteen moottoripyörät, vapauden ja villin luonnon kauneuden. Elokuvasta löytyy kuitenkin monia turhia jaksoja, jotka eivät tunnu johtavan mihinkään, esim. kaverusten hippiyhteiskunnassa viettämä aika.
  Elokuvan valopilkkuja ovat Jack Nicholsonin roolisuoritus elämäänsä pakenevana lakimiehenä sekä elokuvan kekseliäs leikkaustapa, joka viipyilee kohtauksissa ja ennakoi tulevaa.
  Elokuvan loppu on yllättävä, mutta se konkretisoi hyvin elokuvan ajatusta siitä, miten ihmiset pelkäävät vapautta. Vapautta rakastetaan vain, jos se on kahlittuna yhteiskunnan normeihin.

  Tuomas H. • 23.11.2011 10:11

  Elokuva Easy Rider ei omasta mielestäni ollut mitenkään erityisen hyvä vaan sieltä toisesta päästä. Omasta mielestäni elokuva oli tylsä juonensa takia. Easy Riderissa ei oikein tapahtunut mitään muuta kuin ajeltiin prätkillä ja polteltiin pilveä. Elokuvan loppukin sai minut hämilleni, tähänkö tämä loppuu?

  Susanna S. • 26.11.2011 18:41

  Elokuva Easy Rider oli mielestäni todella tylsä. Juonta ei juurikaan ollut; kaverukset ajelevat moottoripyörillään ympäri Amerikkaa. Maisemat olivat kyllä hienoja. Elokuvaa katsoessani odotin huippukohtaa, jota kuitenkaan ei koskaan tullut. Elokuvan lopetus tuli vähän yllättäen, en osannut yhtään odottaa sitä.

  Noora N • 7.12.2011 14:37

  Minunkin mielestäni elokuva oli melko tylsä. Ainoa hyvä puoli oli kauniit maisemat, itse elokuvan juoni ei ollut ollenkaan mielenkiintoinen mielestäni. Loppu oli todellakin yllättävä, mutta ei minun mieleeni. Olisin toivonut elokuvalle erilaista lopetusta.

  Anna R • 7.12.2011 14:38

  Minun mielestäni elokuva oli todella tylsä. Juoni ei kiinnostanut minua lainkaan. Elokuvassa ei tapahtunut huippukohtia, joten se teki kokonaisuudesta lattean.

  MaTa • 12.12.2011 19:16

  Elokuva oli tylsä suurimmalta osalta – Jack Nicholson oli hyvä ja ainoa mielenkiintoinen hahmo elokuvassa.

  Jonas B. • 8.1.2012 16:59

  Elokuvan teema -todellisen ja vapaan Amerikan, ”Amerikkalaisen unelman” – etsintä ja toisaalta huumeiden kanssa sekoilu tuo mieleen Hunter S. Thompsonin romaanin Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa. Täydellisen osuvaa on, että hippiajan loppua kuvaava leffa on julkaistu vuonna 1969, jolloin Richard Nixon valittiin USA:n presidentiksi.

  Harri • 10.1.2012 06:48

  Road trip-elokuvien esi-isä! Vapautta ja hippeyttä etsimässä ilman turhempia kiireitä. Näyttää selvästi uuden ja vanhemman sukupolven konfliktin. Traaginen loppu ja loistava soundtrack kruunaa lopun.

Kirjoita viesti