Roman Polanskin klassikko Chinatown on film noir -lajityypin ominaispiirteitä hyödyntävä moderni rikoselokuva. Kuten aina film noirissa, sankari on kahlehdittu vaikeaan tilanteeseen ja pakotettu tekemään hankalia valintoja usein epämoraalisilta vaikuttavissa verkostoissa. Chinatownin tarina sijoittuu helteiseen Los Angelesiin vuonna 1937. Jack Nicholson on yksityisetsivä Jake Gittes, joka eräänä päivänä saa toimeksiannon kauniilta seurapiirirouvalta (Faye Dunaway) tämän pyrkiessä selvittämään miehensä uskottomuutta. Gittes törmää tutkimuksissaan henkilökohtaisiin ja poliittisiin skandaaleihin, jotka kietoutuvat osaksi monitahoista juonivyyhteä. Robert Townen käsikirjoitus pohjautuu todellisiin tapahtumiin Kaliforniassa, 1910- ja 1920-lukujen kiistoihin maa- ja vesioikeuksista, jotka elokuvassa ovat johtaneet rikollisen bisneksen kehittymiseen. Jack Nicholson tekee yhden vahvimmista roolisuorituksistaan petosten ja korruption maailmassa kamppailevana yksityisetsivä J.J. Gittesinä. Vahvan tunnelman elokuvaan luo John A. Alonzon kuvaus, jossa korostuvat valon ja varjon kontrastit sekä epätyypilliset kameran sijoittelut ja kuvakulmat.
Chinatownissa näkyy, miten väkivaltainen mutta omalla tavallaan tyylikäs 1930-luvun Los Angeles oli. Tuolloin autot, vaatteet ja asenteet olivat parhaillaan, yhtä lailla kuin rikokset ja murhat olivat yleisimmillään. Sen ajan LA tulee elokuvassa hyvin esille, ja sitä jaksaa seurata aina jäätävään loppuun asti. Klassikko.
Chinatownin juoni oli aikaisempiin ihmefilmi -elokuviin verrattuna vauhdikas ja mielenkiintoinen. Päänäyttelijä oli charmikas ja hän vaikutti melko viisaalta.
Loppuratkaisu oli karu, kun Evelyn ammuttiin aivan loppumetreillä ja insesti-isä vei Katherinen. Mr. Gittesin työ tuntui myös menevän hukkaan, koska pahaa ei rangaistu.
Chinatown oli elokuvana yllätys, olin kuvitellut sen aivan erilaiseksi. Yllätys oli kuitenkin positiivinen, elokuvassa oli edellisiin verrattuna selkeä juoni ja hyvät roolisuoritukset, varsinkin Faye Dunawaylta.
Juoni oli mukaansatempaava, en ollut odottanut elokuvan olevaan ollenkaan sellainen kuin se oli. Elokuvassa oli tietynlaista raakuutta ja loppu järkytti hieman, mutta ei kuitenkaan liian negatiivisella tavalla, se vain lisäsi elokuvan mielenkiintoisuutta.
Elokuvan juoni oli karmiva sen väkivaltaisuuden takia . Juoni oli silti hyvin mielenkiintoinen, enkä epäile yhtään miksi elokuvasta on tullut legendaarinen.
Jack nicholson on yksi suosikki näyttelijöistäni joten elokuva oli ennestään tuttu – miellellään kuitenkin näin hyvän elokuvan katsoi uudestaan. Hitaasti alkava elokuva jota pitää vain jaksaa katsoa niin kauan että pääse sisälle. Loppua kohden järkyttyy enemmän elokuvan tarinasta ja sen synkkyydestä. Hyvä elokuva joka kannaattaa vain alkaa katsomaan
Chinatown oli visuaalisesti, kerronnallisesti ja muutenkin ajaton. Jack Nicholson ja film noir näyttävät sopivan erinomaisesti yhteen. Elokuvasta tulee mieleen dekkari, jonka henkilöt ja juonenkäänteet ovat hieman yliampuvia. Chinatownissa on paljon teemoja, jotka pyörivät kuitenkin kaikki pahuuden ympärillä. Loppu on järkyttävä, mutta sellainen, jonka tällainen elokuva vaatiikin.