CinEd

IhmeFilmin uusi CinEd-sarja tarjoaa eurooppalaista laatuelokuvaa ja uusia työkaluja elokuvakasvatukseen. Elokuvat katsellaan verkossa toimivan cined.eu/fi -esitysalustan kautta.

CinEd on Ranskan kulttuurikeskusten koordinoima, eurooppalainen elokuvakasvatushanke, joka tutustuttaa 6-19 -vuotiaita lapsia ja nuoria eurooppalaisen elokuvan rikkauteen. CinEd:in kautta saamme Suomeen vuosittain kasvavan valikoiman eurooppalaisia laatuelokuvia, niihin laaditut oppimateriaalit ja ilmaisia elokuvakasvatus-koulutuksia.

Vuonna 2017 hankkeessa on mukana 10 elokuvakasvatustoimijaa kahdeksasta eri maasta. Mukana Suomen lisäksi ovat Italia, Espanja, Portugali, Ranska, Romania, Bulgaria ja Tsekki. Hanketta rahoittavat partnerimaat ja Creative Europe/ Media Programme/ audience development -ohjelma. Suomessa hanketta tukee myös Opetus ja kulttuuriministeriö.

Eurooppalaisten elokuvien kautta CinEd pyrkii kehittämään nuorten katsojien kykyä katsoa elokuvaa taiteena ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua laadukkaisiin, eri kulttuureista ja kielialueilta tuleviin elokuviin. Samalla hanke kehittää nuorten kykyä kriittiseen analyysiin ja lisää tietoa elokuvan kielestä ja tekniikoista.

CinEd:in erityinen elokuvakasvatuksellinen lähestymistapa kutsuu luomaan yhteyksiä elokuvien välille ja soveltuen myös uuden opetussuunnitelman päämääriin, kuten ilmiöoppimiseen ja oppiaineiden rajoja ylittävien kokonaisuuksien käsittelyyn. 

CinEd-sarja:

Valitse sarjasta 2-3 kolme elokuvaa! Elokuviin on saatavilla oppimateriaalit, joiden tuella elokuvien kanssa myös työskennellään niiden katselemisen jälkeen.

 Pierrot Hullu Pierrot (Jean-Luc Godard, Ranska, 1965, K 16)
Ferdinand ja Marianne, opiskelija, johon Ferdinand oli aikoinaan rakastunut, lähtevät yhdessä tien päälle. Romanttinen matka muuttuu kuitenkin nopeasti takaa-ajoksi. Rikollisjoukko Mariannen menneisyydestä jäljittää heitä hellittämättä… Rikoselokuvan genrestä ponnistaen Godard mullistaa elokuvan taidemuotona. Sinipunainen runoelma, jossa meri saa myyttisen ulottuvuuden ja ihmiset muuttuvat jälleen jumaliksi.
http://event.institutfrancais.com/cined/fi/films/pierrot-le-fou
 osangue O Sangue – veri (Pedro Costa, Portugali, 1989, 98 min, K7)
Joulun alla portugalilaisessa kylässä teini-ikäinen Vicente ja hänen pikkuveljensä Nino alkavat huolestua heidän isänsä jatkuvasta poissaolosta. Aikuisten harrastama pimeä kauppa vie heidät lähemmäs koululla työskentelevää nuorta Claraa. He alkavat suunnitella yhdessä salaisen perheen perustamista yrittäessään selvitä päivittäisistä haasteista.
http://event.institutfrancais.com/cined/fi/films/o-sangue
 En construccion Työmaa-alue (José Luis Guerin, Espanja, 2001, 125 min, K12) Barcelonan vilkkaassa kaupunginosassa suunnitellaan uutta korkeaa asuinrakennusta. Kaupungin rakennuskanta muuttuu yhtä nopeasti kuin sen asukkaat. Kuvatessaan yhden kaupunginosan ihmisiä José Luis Guerín dokumentoi myös ajan kulua.
http://event.institutfrancais.com/cined/es/films/en-construccion
 Espiritu Colmena 06 Mehiläispesän henki (Victor Erice, Espanja, 1973, 97 min, K12) Espanjalainen pikkukylä vuonna 1940, hieman sisällissodan päättymisen jälkeen. Kiertävä elokuvateatteri esittää James Whalesin elokuvan ’’Frankenstein’’ hämmästyneille kyläläisille. Hirviöstä muodostuu pakkomielle 8-vuotiaalle Analle. Pian hän väittää nähneensä hirviön aaveen vaeltavan läpi kylän…
http://event.institutfrancais.com/cined/fi/films/el-espiritu-de-la-colmena
 

 

Mies vailla menneisyyttä (Aki Kaurismäki, Suomi, 2002, 96 min, K7) Mies vailla menneisyyttä kertoo muistinsa menettäneen miehen tarinan kautta yhteiskunnallisesta osattomuudesta, mutta myös solidaarisuudesta, hyväntekeväisyydestä ja rakkaudesta. http://event.institutfrancais.com/cined/en/films/the-man-without-a-past
 

Koulut alkavat / Pientä valoa (Jacques Rozier / Alain Gomis, Ranska, 1956/ 2003, yhteiskesto 39 min, S) Kahden lyhytelokuvan sarjassa kaksi yli 50 vuoden ja 3000 kilometrin etäisyydellä toisistaan olevaa elokuvatekijää palaa lapsuutensa muistoihin. http://event.institutfrancais.com/cined/fi/films/rentree-des-classes-petite-lumiere
 

Lisäksi tulossa suomeksi keväällä 2018:

Shelter (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010, 88 min) 12-vuotiaan Radon vanhemmat  eivät ole ehtineet huomata lapsensa kasvavan,  sillä kaikki heidän aikansa on kulunut television            äärellä, ruokaa laittaessa ja politiikasta keskusteltaessa. Nyt he eivät ymmärrä miksi hän ei pyydä anteeksi kadottuaan kahdeksi päiväksi.  http://event.institutfrancais.com/cined/fi/films/shelter-podslon

 

Kaipaatko lisää tietoa tai haluatko CinEd-esityspaikaksi?

Ota yhteyttä: info@ihmefilmi.fiwww.cined.eu


Hankkeen yhteistyökumppanit ja rahoittajat:

logo-transparent-grand

Copy of OKM_FI_1rivi_logot_ISO (1)

Kirjoita viesti