IhmeFilmit – klassikkosarja kokoaa vuosittain 5-8 elokuvan sarjan, joka koostuu elokuvaklassikoista tai muuten sarjan teemaan sopivista teoksista. Jokaiseen elokuvaan laaditaan oppimateriaali opettajan käyttöön. Elokuvat ovat koulujen käytössä maksutta. Ajatuksena on, että elokuvasarjan ympärille voi luoda elokuvakurssin.
Hyvä runko elokuvakurssin rakentamiseksi vaikkapa lukioon löytyy Koulukinon verkkosivuilta:
Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso) 1988, ohj. Giuseppe Tornatore
Omaelämänkerrallinen, kaunis ja nostalginen tarina pienen pojan rakkaudesta elokuviin.
Tri Outolempi (Dr Strangelove), 1964, ohj. Stanley Kubrick
Musta komedia kylmän sodan ajasta ja ydinsodan uhasta.
Waltz with Bashir (Vals im Bashir), 2008, ohj. Ari Folman
Israelilainen elokuvantekijä haastattelee muita sotaveteraaneja Libanonin valtauksesta vuonna 1982. Hän pyrkii luomaan omat muistikuvansa tapahtumista uuteen järjestykseen.
Pojat, 1962, ohj. Mikko Niskanen
Paavo Rintalan samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kuvaa jatkosodan ja Lapin sodan aikaisen Oulun kotirintaman tuntoja väkevästi.
Toivon tuolla puolen, 2017, ohj. Aki Kaurismäki
Elokuva syyrialaisen pakolaisen ja suomalaisen kauppamatkustajan ystävyydestä.
Palnan tyttäret, 2008, ohj. Kiti Luostarinen
Dokumenttielokuva muistista, identiteetistä ja rakkauden häkellyttävästä voimasta.
Seitsemän samuraita, 1954, ohj. Akira Kurosawa
Köyhä kylä palkkaa seitsemän työtöntä samuraita suojelemaan kyläänsä roistoilta.
Tulikärpästen hauta, 1988, ohj. Isao Takahata
Nuori poika ja hänen sisarensa yrittävät selviytyä Japanissa toisen maailmansodan aikana.
15.8.2017 azar Kommentit pois päältä artikkelissa Muutos! Nyt! – klassikkoelokuvasarja lukukaudelle 2017-2018
Muutos! Nyt! -klassikkosarjassa nähdään seuraavat viisi elokuvaa
Hayao Miyazaki: Tuulen laakson Nausicaä (1984)
Charles Chaplin: Nykyaika (1936)
Mikko Niskanen Käpy selän alla (1966)
Gillo Pontecorvo:Taistelu Algeriasta (1966)
Risto Jarva: Jäniksen vuosi (1977) Lue lisää
IhmeSuomi-hanke on suunnattu suomea toisena kielenä opiskeleville lukiolaisille ja yläasteen oppilaille. IhmeSuomi kertoo Suomesta, suomen kielestä ja suomalaisesta kulttuurista elokuvan keinoin.
Mukana olevat koulut saavat käyttöönsä viisi elokuvaa ja niihin liittyvät oppimateriaalit, jotka käsittelevät muun muassa kieltä, kulttuuria ja historiaa. Tuottamistehtävien kautta nuoret pääsevät pohtimaan myös omaa identiteettiään, haaveitaan ja tulevaisuuttaan Suomessa. IhmeSuomi helpottaa suomea toisena kielenä -opettajien työtä tarjoamalla sarjan elokuvia ja niihin liittyvät oppimateriaalit. Koulujen tulee esittää elokuvat mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, mutta muuten opettajilla on vapaus hyödyntää teoksia ja materiaaleja haluamallaan tavalla.
IhmeFilmi on syksyllä 2016 liittynyt mukaan elokuvakasvatushanke CinEd:iin.
CinEd on Ranskan kulttuurikeskusten koordinoima, eurooppalainen elokuvakasvatushanke, joka tutustuttaa 6-19 -vuotiaita lapsia ja nuoria eurooppalaisen elokuvan rikkauteen. CinEd:in kautta saamme Suomeen vuosittain kasvavan valikoiman eurooppalaisia laatuelokuvia. Samalla lisäämme myös kotimaisen elokuvan tunnettavuutta tuomalla valikoimaan suomalaisia elokuvia.
Lukuvuonna 2016-2017 hankkeessa on mukana 10 elokuvakasvatustoimijaa kahdeksasta eri maasta. Mukana Suomen lisäksi ovat Italia, Espanja, Portugali, Ranska, Romania, Bulgaria ja Tsekki. Hanketta rahoittavat partnerimaat ja Creative Europe/ Media Programme/ audience development -ohjelma. Suomessa hanketta tukevat myös Opetus ja kulttuuriministeriö, sekä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK.
CinEd tarjoaa kokoelman eri kielille tekstitettyjä eurooppalaisia elokuvia, niihin laaditut oppimateriaalit ja ilmaisia koulutuksia, joita maakohtaiset CinEd-koordinaattorit järjestävät kotimaissaan.
Eurooppalaisten elokuvien kautta CinEd pyrkii kehittämään nuorten katsojien kykyä katsoa elokuvaa taiteena ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua laadukkaisiin, eri kulttuureista ja kielialueilta tuleviin elokuviin. Samalla hanke kehittää nuorten kykyä kriittiseen analyysiin ja lisää tietoa elokuvan kielestä ja tekniikoista.
CinEd-elokuvia katsellaan parhaillaan jo osana IhmeFilmin klassikkoelokuva-sarjaa. Jatkossa CinEd-elokuvia tullaan myös näkemään erillisissä 2-3 -elokuvan sarjoissa. CinEd:in erityinen elokuvakasvatuksellinen lähestymistapa kutsuu luomaan yhteyksiä elokuvien välille ja soveltuu hienosti myös uuden opetussuunnitelman päämääriin, kuten ilmiöoppimseen ja oppiaineiden rajoja ylittävien kokonaisuuksien käsittelyyn.
Kaipaatko lisää tietoa tai haluatko CinEd-esityspaikaksi?
Ota yhteyttä: info@ihmefilmi.fi
www.cined.eu
16.8.2016 azar Kommentit pois päältä artikkelissa IhmeFilmi järjestää seminaarin elokuvakasvatuksesta 2.9.2016
IhmeFilmi järjestää seminaarin elokuvakasvatuksesta elokuvateatteri Orionissa
aika: 2.9.2016 klo 9.00-16.30
paikka: Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki
IhmeFilmi ry:n seminaari kokoaa yhteen elokuvakasvatuksen toimijoita paneelikeskusteluun elokuvakasvatuksen merkityksestä sekä esittelee kauden 2016-2017 Hirviöitä ja ihmisiä -elokuvasarjan. Tekijävieraaksi saapuu elokuvaohjaaja Virpi Suutari, jonka dokumenttielokuva Hilton! nähdään seminaarin ohjelmassa klo 14.00.
Elokuva on aina käsitellyt vieraita ja pelottavia asioita. Muukalaiset ovat olleet elokuvantekijöille varma keino herättää tunteita taidemuodon alkuvuosista lähtien. Joskus olemme kohdanneet ulkoavaruuden hirviöitä, toisinan vihollisarmeijan sotilaita, joskus vieraus ja ulkopuolisuuden tunne on itsessämme. Elokuvan keinoin on kerrottu elokuvan historian alusta alkaen myös siitä hetkestä, kun kaksi vierasta kohtaa – ja ystävystyy!
Seminaariin on vapaa pääsy ja se järjestetään yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa. Luvassa on hyödyllisiä vinkkejä mm. opettajille elokuvan käsittelystä koulussa. Tervetuloa mukaan!
HIRVIÖITÄ JA IHMISIÄ – elokuvia vieraudesta OHJELMA
9.00 aamukahvit
9.30 Tervetuloa
9.45 IhmeFilmin Hirviöitä ja ihmisiä
-sarjan esittely & käsittelyvinkkejä
11.15 KAVI: Elokuvapolku & tapaus Komisarion Palmun erehdys
11.45 lounastauko
12.30 Elokuvakasvattajuus – paneelikeskustelu
13.30 kahvitauko
14.00 Hilton! elokuvanäytös
15.30 Tekijän puheenvuoro / Virpi Suutari
HUOM!Opettaja: Jos haluat oppilasryhmäsi kanssa seminaarin Hilton! -näytökseen ja Virpi Suutarin puheenvuoroa kuuntelemaan lähetä sähköpostia osoitteeseen azar@ihmefilmi.fi. Saliin mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä.
Tiedustelut
toiminnanjohtaja Azar Saiyar, azar@ihmefilmi.fi
puheenjohtaja Antti Pentikäinen, antti@ihmefilmi.fi www.ihmefilmi.fi
2.6.2016 azar Kommentit pois päältä artikkelissa HIRVIÖITÄ JA IHMISIÄ – IhmeFilmin elokuvasarja on julkaistu!
IhmeFilmin elokuvasarjat lukuvuodelle 2016-2017 on julkaistu. Olkaa hyvät!
HIRVIÖITÄ JA IHMISIÄ
– elokuvia vieraudesta
IhmeFilmin teemana syksyllä 2016 on HIRVIÖITÄ JA IHMISIÄ – elokuvia vieraudesta.
Elokuva on aina käsitellyt vieraita ja pelottavia asioita. Muukalaiset ovat olleet elokuvantekijöille varma keino herättää tunteita taidemuodon alkuvuosista lähtien. Joskus olemme kohdanneet ulkoavaruuden hirviöitä, joskus taas vihollisarmeijan sotilaita. Onneksi elokuva osaa kertoa myös siitä hetkestä, kun kaksi vierasta kohtaa – ja ystävystyy!
Sarjan elokuvien avulla voi pohtia, miksi tuntematon pelottaa ja miksi hirviöt kiehtovat. Esimerkiksi Marjane Satrapin Persepolis-animaatiossa nuori tyttö lähtee pois Iranista, ja Aki Kaurismäen Le Havressa afrikkalainen poika pyrkii Euroopan sydämeen. Miten heidät otetaan vastaan? Kysymme myös, voiko Hitlerille nauraa, kenen parvekkeella on jäätynyttä oksennusta ja kuka oikeastaan on hullu.
Toivotamme jälleen nuoret sekä heidän opettajansa ja ohjaajansa maailman parhaiden elokuvien pariin. Tarjolla on pelkoa ja naurua, hämmennystä ja rakkautta!
Eläköön elokuva!
Kymmenen elokuvan sarja
Persepolis (ohjaus Marjane Satrapi ja Vincent Paronnaud, Ranska/USA, 2007, 97 min, K12)
Diktaattori (The Great Dictator, ohjaus Charles Chaplin, USA, 1940, USA, 113 min, K7)
aika ja paikka: 20.5. klo 10-15.30, elokuvateatteri Orion, Helsinki
Kaksi koulua Suomesta – Helsingin kuvataidelukio sekä Kustavin Kivimaan alakoulu ovat kouluvuoden 2015-2016 aikana osallistuneet kansainväliseen Le Cinéma cent ans de jeunesse -elokuvakasvatushankkeeseen. Nyt on tullut aika ylpeänä esittää hankkeen puitteissa toteutetut elokuvat.
Ensi-illat järjestetään osana IhmeFilmin Elokuvan ikuinen nuoruus -tapahtumaa. Tapahtuma on avoin kaikille elokuvakasvatuksesta, sekä lasten ja nuorten tekemästä elokuvasta kiinnostuneille.
Tervetuloa tutustumaan hankkeeseen ja IhmeFilmin tarjoamaan elokuvakasvatukseen, sekä juhlistamaan helsinkiläisten ja kustavilaisten elokuvien ensi-iltaa kanssamme!
OHJELMA
10.00-10.30 Aamukahvit
10.30-10.45 Tervetuloa
10.45-11.30 Kansallinen audiovisuaalinen instituutti & Elokuvapolku
11.30-12.30 IhmeFilmin elokuvapedagogiikka / Antti Pentikäinen