Elokuvanäytökset Cinema Orionissa lokakuussa 2019

Lokakuun näytösten elokuvat ovat Suomessa koordinoimamme eurooppalaisen elokuvakasvatushankkeen CinEdin elokuvakirjastosta. Jokaisen elokuvan jälkeen paikalla on oheistoimintaa, johon voi halutessaan ottaa osaa täysin maksutta. Elokuvat alkavat klo 9.00.

Näytökset sopivat erinomaisesti kielten oppijoille, äidinkielen ja ilmaisutaidon opiskelun tueksi sekä toki myös kuvaamataidon ja elävän kuvan opiskelijoille. Näytökset ovat ilmaisia ja suunnattu ensisijaisesti lukiolaisille.

NÄYTÖKSET:

7.10.2019:  The Way I Spent the End of the World

The Way I Spent the End of the World (2005) on romanialaisen ohjaajan Catalin Mitulescun elokuva. On vuosi 1989 Bukarestissa, diktaattori Ceausescun viimeinen vuosi. 17-vuotias Eva asuu vanhempiensa talossa 7-vuotiaan veljensä Lalalilun kanssa. Eva huomaa olevansa nuoruuden ja aikuisuuden välimaastossa. Hänellä on salainen unelma; paeta Romaniasta ja matkustaa ympäri maailmaa. Näytöstä seuraa luento ”Mitä on arthouse-elokuva?” Luennon arthouse-elokuvasta pitää Katja Särkkä (Kuvataiteen, elokuvan ja valokuvauksen opettaja Helsingin kuvataidelukiosta).

14.10.2019: SYYSLOMAN LEFFAPÄIVÄ: Keisarin satakieli ja lyhytelokuvat

Näytös alkaa poikkeuksellisesti klo 10. Elokuvat sopivat kaikenikäisille!

Keisarin satakieli -elokuva perustuu osittain Hans Christian Andersenin klassikkosatuun Satakieli. Jiri Trnkan ja hänen tuotantoryhmänsä päätös keskittää tarinan tapahtumat lapsen uneen, antavat elokuvan tekijöille suuremman vapauden käyttää visuaalisen taiteen ja tarinan kerronnan keinoja luovasti. Jiri Trnkan animaatio on hänen uransa alkuvaiheen huippukohtia.

Lyhytelokuvat Koulut alkavat ja Pientä valoa esittävät väkevästi päähenkilöidensä sisäisen kokemuksen aistien (näkö, kuulo ja kosketus) välityksellä ja jakamalla omapäisiä ja uskaliaita luonteita sekä sellaisia mielikuvituksen maastoja, joista käynnistyy hedelmällinen vuorovaikutus kahden mantereen ja aikakauden välille.

Elokuvien jälkeen elokuvakuvakasvatustyöpaja, jonka vetää IhmeFilmin puheenjohtaja ja elokuvakasvattaja Kaisa Kukkola.

21.10.2019: Hullu Pierrot

Ferdinand ja Marianne, opiskelija, johon Ferdinand oli aikoinaan rakastunut, lähtevät yhdessä tien päälle. Romanttinen matka muuttuu kuitenkin nopeasti takaa-ajoksi, kun rikollisjoukko Mariannen menneisyydestä jäljittää heitä hellittämättä… Rikoselokuvan genrestä ponnistaen Godard mullistaa elokuvan taidemuotona. Hullu Pierrot on sinipunainen runoelma, jossa meri saa myyttisen ulottuvuuden ja ihmiset muuttuvat jälleen jumaliksi.

Elokuva-analyysin perusteisiin katsojat johdattaa näytöksen jälkeen Satu Kyösola, joka on yliopiston lehtori Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteiden linjalla.

28.10.2019: Pyöveli

Luis Garcia Berlangan ohjaama Pyöveli (1963) on musta komedia, jossa hautajaisurakoitsijan avustaja on menossa naimisiin pyövelin tyttären kanssa. Hän haluaisi vaihtaa ammattia, mutta se on mahdotonta, koska muuten hän joutuisi lähtemään valtion tukemasta asunnostaan. Olosuhteet pakottavat nuoren sulhasen jatkamaan appiukkonsa ammattia. Hän vannoo, ettei aio surmata ketään, mutta seuraava teloitus häämöttää jo suuren karnevaalin alkaessa…

Näytöksen jälkeen paikalliset elokuva-alan toimijat esittäytyvät.