Eurooppalaisia vaikutteita, yleismaailmallisia teemoja

Vierailijoiden artikkelit

IhmeFilmin vuosi 2011 avaa amerikkalaisen elokuvan lähihistoriaa 1960- ja 1970-luvuilta. Kymmenen elokuvan sarja kertoo uskomattomia tarinoita ja valaisee elokuvallisen ilmaisun mahdollisuuksia parhaimmillaan.

1960-luvulla amerikkalainen elokuva kietoutui voimakkaasti eurooppalaiseen. Nuorten ohjaajien uusimmat esikuvat löytyivät Ranskasta, Italiasta, Unkarista, Puolasta, Ruotsista. Amerikkalainen nuori yleisö oli niinikään löytänyt eurooppalaisen elokuvan uuden aallon, ja kyllästynyt kotimaansa vanhoilliseen studiotuotantoon, spektaakkeleihin, kökköihin musikaaleihin ja särmättömiin komedioihin. Suuret studiot kärvistelivät avuttomina 1960-luvun nuorison edessä, joita kiinnosti rock, politiikka ja vapaa rakkaus.

Lopulta Hollywoodin portit avattiin nuorille ohjaajille, jotka tunsivat maailmanelokuvan virtaukset, ja joilla oli vahvat siteet päivänpolttaviin kysymyksiin. Seurasi amerikkalaisen elokuvan viimeiseksi kulta-ajaksi luonnehdittu ajanjakso, joka päättyi viimeistään 1980-luvulle tultaessa, kun blockbuster-koneisto, kotivideo, oheistavaramyynti ja ylenpalttinen markkinointi nostivat päätään. Ennen Tähtien sotaa ja Indiana Jonesia luotiin kuitenkin kestävä elokuvailmaisun perintö, jota on jääty kaipaamaan. Elokuvat tehtiin halvalla ja pienellä kuvausryhmällä, tyylin ja älyn voimalla.

IhmeFilmin ohjaajasankareita ovat mm. Dennis Hopper, Jerry Schatzberg, Arthur Penn sekä eurooppalaiset Roman Polanski ja Milos Forman, joiden lahjoille oli tilausta myös Hollywoodissa. Vietnamin sota, Nixon ja vapauden uhattu aate aaveilevat mukana, kun kaksi pitkätukkaa ajelevat moottoripyörillään halki Amerikan sisämaiden (Easy Rider), nuori pariskunta tekee väkivaltaista pakomatkaa (Bonnie ja Clyde) ja kaksi hylkiötä etsii onnea Amerikan takamailla (Variksenpelätin).

Elokuvien teemoja, kuten vaeltelu, vapaus, kaipaus, yhdistetään IhmeFilmin uuteen haasteeseen opiskelijoille luoda itse minuutin mittaisia pienfilmejä valitsemallaan tekniikalla. IhmeFilmi järjestää aiheesta koulutusta ja levittää elokuvia verkon kautta, yhteistyössä elokuvapalvelu Kelaamo.fi.

Eero Tammi, puheenjohtaja

    hemp30.5.2011 02:44

    Jack ilveilee keskella amerikkalaisen elokuvan lahihistoriaa jonka hahmot ja oscarit kuvataan Internet Movie Databasen tarkkuudella.Jack on ihana mies.

Kirjoita viesti